ISRAEL NASH GRIPKA – 2011 BARN DOORS SPRING TOUR, LIVE IN HOLLAND

De in Libanon geboren, getogen in de Ozark Mountains en in New York geschoolde singer-songwriter Israel Nash Gripka trok in 2009 voor het eerst onze aandacht met zijn debuutplaat "New York Town" ('09). Gripka werd op basis van deze plaat in het alt-folk hoekje geduwd, maar ontgroeide dit inmiddels vergeten hokje al snel. Het laatste studioalbum "Barn Doors and Concrete Floors" (2011) werd geproduceerd door Steve Shelley (Sonic Youth) en kreeg wereldwijd lovende recensies, waarin zijn muziek wordt vergeleken met die van Neil Young, John Fogerty en Ryan Adams. Met deze plaat schaarde Gripka zich vervolgens onder de betere singer-songwriters van het moment.

Naar onze mening zal volgend jaar een nieuwe cd van Israel Nash Gripka verschijnen, maar om het lange wachten wat te vereenvoudigen is er nu het tussendoortje "2011 Barn Doors Spring Tour, Live in Holland". Het blijkt een tussendoortje van hoge kwaliteit, waarmee Gripka misschien nog wel meer indruk maakt dan met zijn vorige platen. Persoonlijk vind ik live-cd’s maar zelden echt interessant. Het is immers bijna onmogelijk om de magie van een goed optreden te vangen, waardoor live-cd’s heel vaak klinken als een slap aftreksel van de studioplaten van een artiest. "2011 Barn Doors Spring Tour, Live in Holland" behoort echter tot het selecte stapeltje live-cd’s dat wel iets toevoegt aan het in de studio opgenomen materiaal van deze artiest. Voor een ieder die nog eens mooie herinneringen wil ophalen aan de memorabele concerten tijdens Blue Highways, Take Root of in Paradiso, Paard van Troje, Patronaat, Roepaen (recensie), Weert (recensie) ... en voor een ieder die nu eindelijk wel eens wil horen wat hij of zij gemist heeft, ligt deze liveplaat reeds enkele weken in de winkel.

Deze, in Meneer Frits, Eindhoven, door Ankie Keultjes gemaakte live opnamen overtuigen nog meer dan de studioversie die afgelopen voorjaar uitkwam. "2011 Barn Doors Spring Tour, Live in Holland" bevat 10 tracks en ze zijn vrijwel zonder uitzondering prachtig. In een aantal tracks horen we vooral de gedrevenheid die herinneringen oproepen aan Neil Young ten tijde van "Everybody Knows This Is Nowhere"... met Crazy Horse natuurlijk. Want op deze nieuwe plaat neemt Gripka ons, bijgestaan door een uitstekende band - de New Yorkse punkrockers, The Fieros - mee op een reis door zijn songs uit zijn twee studioalbums, waarbij zoals de titel reeds laat vermoeden , hij voornamelijk put uit materiaal van "Barn Doors And Concrete Floors".

Uiteraard komen alle publieksfavorieten voorbij, en brengen de openers "Fool’s gold", "Antebellum" en "Goodby Ghost" zijn vorige studioalbum meteen tot leven. In "Fool’s Gold" weet Gripka de valse hoop knap in kaart te brengen en heeft hij op het einde van de plaat over halve beloftes in het gedreven "Baltimore", beloftes om er het beste van te maken. Het zijn songs die goed laten horen wat een getalenteerd en veelzijdig muzikant en songwriter Israel Nash Gripka is. Voeg daar als afsluiter de enige cover van deze 10 tracks, Neil Young's "Revolution Blues" aan toe, en we kunnen zeggen dat "2011 Barn Doors Spring Tour, Live in Holland" werkelijk een buitengewoon aangename luisterervaring is. In alle songs zorgen The Fieros voor een even smaakvolle als solide basis. Een basis waarop de rauwe en herkenbare zang van Gripka uitstekend tot zijn recht komt. Israel Nash Gripka behoort op het podium tot het beste wat de americana momenteel te bieden heeft, iets wat prachtig wordt onderstreept door deze werkelijk sublieme liveplaat. Als slagroom op de taart is deze cd voorlopig ook als Limited Edition verkrijgbaar met een bonus-DVD, waarbij we even achter de schermen kunnen kijken bij het maken van "Barn Doors And Contrete Floors".

Israel Nash Gripka – Fall European Tour 2011
13 okt 11 - Deventer NL
14 okt 11 - Eeklo, N9
15 okt 11 - Heerlen NL


Artiest info
Website  
 

Interview

Label: Continental Records Services
Distr.: Munich Records

video