ED HALE – BEAUTIFUL LOSERS

Ed Hale werd geboren in Parijs toen zijn vader er in militaire dienst was, maar zijn echte roots liggen bij zijn Engelse vader en zijn Italiaanse moeder. Zijn eerste stappen in de muziekwereld zette hij op 17-jarige leeftijd onder de artiestennaam ‘Eddie Darling’ die op zijn debuutplaat “Eddie” werd gebruikt. Zijn fans noemen hem wat smalend ‘The Ambassador’ omdat hij graag veel reist, heel wat vreemde talen leerde en altijd met andere culturen in aanraking wil komen. Hij nam die eretitel met veel plezier over voor zijn MySpace-website.

Ed Hale woont momenteel zowel in Seattle, Washington als in New York City waar hij de leadzanger is van de populaire Britpop- en rockformatie ’Transcendence’, maar hij is ook zeer actief als vredesactivist en als singer-songwriter. In die hoedanigheid bracht hij in de recente jaren enkele soloalbums uit, zoals ook nu weer met de vierde solo-cd “Beautiful Losers”, een album dat midden vorig jaar reeds in Amerika uitkwam onder de titel “Ballad On Third Avenue” en omwille van het grote lokale succes nu ook in Europa wordt gelanceerd.

Er werden al twee singles uit deze cd getrokken: het op iets van David Bowie lijkende “I Walk Alone” en het prachtige “New Orleans Dreams”. Beide songs worden op deze Europese release trouwens een tweede keer in een ‘extended version’ aangeboden. Ook de nummers “Scene In San Francisco”, “Incompatible” en de catchy titeltrack “Ballad On Third Avenue (Beautiful Losers)” zullen als single worden gelanceerd en zijn sinds enige tijd al te downloaden op het internet.

Ed Hale is een man die veel aandacht besteedt aan de melodie in zijn liedjes en zijn songs worden tijdens de studio-opname steeds rijkelijk georkestreerd. Hij is een geëngageerde verteller van verhalen over de dingen die rondom hem gebeuren, het vele onrecht in de wereld maar ook gewoon over de liefde die zijn leven kleurt (hij trouwde vorig jaar). Het romantische “Hello My Dove” doet ons denken aan de mijmerende Leonard Cohen en het schitterende, crescendo opgebouwde “Everywhere She Is There” lijkt wel iets te zijn uit het repertoire van Nick Drake. Tot slot moeten we ook een speciale vermelding reserveren voor de heerlijke slotsong “Never Let Me Go Again” waar we alweer sporen van David Bowie menen te ontwaren.

Als deze tien tracks zijn “Beautiful Losers” voorstellen, dan hoeft Ed Drake voor ons geen ‘winners’ te componeren. We willen het album dan ook warm aanbevelen bij liefhebbers van het betere singer-songwriterwerk en als soundtrack voor bij het open haardvuur genietende romantische zielen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Dying Van Gogh Records
Info: Prescription PR

video