SARAH MACDOUGALL – THE GREATEST ONES ALIVE

In maart 2009 mocht ik voor Rootstime een recensie schrijven van het prachtige album “Across The Atlantic”, de tweede plaat van de in Zweden geboren maar sinds meerdere jaren in Canada wonende zangeres en songschrijfster Sarah MacDougall. Deze dame legt zich toe op muziek in het alt.country- en folkgenre en mocht al die leuke uptempo liedjes en ballads gedurende de voorbije twee jaren live gaan brengen op diverse podia in Canada, het Verenigde Koninkrijk en Scandinavië. De Benelux werd daarbij schandelijk over het hoofd gezien en daar zou ze nu toch verandering moeten in brengen.

Vanzelfsprekend zijn we dan ook blij dat Sarah MacDougall ons heden komt verblijden met een derde studioplaat die de titel “The Greatest Ones Alive” heeft gekregen. Net als op haar vorige cd staan hier ook nu weer tien nummers van eigen makelij op. Zeer mooie liedjes die professioneel gecomponeerd werden en voor deze plaat van een rijkelijke orkestratie werden voorzien.

Het mooie aan haar liedjes is dat ze in elke song een op zichzelf staand boeiend verhaal weet te vertellen, of die song nu 3 minuten of 6 minuten duurt. Al van bij het eerste nummer “Sometimes You Lose, Sometimes You Win” grijpt Sarah MacDougall je bij het nekvel en pas na de laatste noten van slotsong “We’re All Gonna Blow Away” lost ze die greep zachtjes. Maar dan heeft de verslaving aan haar imponerende muziek al lang toegeslagen en grijp je als luisteraar naar de replay-toetsen op de afstandsbediening van je stereo.

Haar zeemzoete, aangename stem verplicht je om aandachtig te luisteren naar de catchy liedjes die elkaar in sneltempo opvolgen op “The Greatest Ones Alive”. Het aanstekelijke in melodieuze songs als “It’s My Place (And I Want It!)”, de titeltrack over de problemen bij het opgroeien van tiener tot volwassene en de beklijvende akoestische tracks “Permafrost” en “Mmm” is dat je er telkens weer opnieuw wilt naar luisteren.

Bij haar vorige plaat schreef ik al dat Sarah MacDougall met de tremelo in haar stem en met haar simpele maar zo oprecht gemeende liedjes recht naar je hart wil mikken. Op deze nieuwe plaat is dat niet anders en ze slaagt er ook nu weer wonderwel in. Liedjes waarin levenslessen worden verteld zoals in “It’s A Storm (What’s Going On?)”, “Cold Night” over onbeantwoorde liefde - met een prachtrol voor Tim Tweedale op lap steel - en het afscheidsliedje van haar overleden grootmoeder in “We’re All Gonna Blow Away” mogen van ons de hele dag lang door de stereo weerklinken zonder ook maar één moment te gaan vervelen.

Dat Sarah MacDougall ons hart helemaal gestolen heeft en dus ook niets meer fout kan doen is nu wellicht helemaal duidelijk. Maar om de ware reden daarvan te achterhalen en te begrijpen moet u vooral zelfs een gaan luisteren naar de schitterende nieuwe cd ‘The Greatest Ones Alive”. We zijn er van overtuigd dat u zich dan snel bij ons zult aansluiten als hardcore fans van deze prachtige Zweeds-Canadese zangeres. Sorry, maar ik moet nu snel even wat gaan bijschrijven op mijn jaarlijstje 2011.

(valsam)
“The passion, the honesty and all the emotions that Canadian singer-songwriter Sarah MacDougall puts in the songs on her latest album ‘The Greatest Ones Alive’ have stolen our hearts. These observations have transformed us in truly addicted hardcore fans of her extraordinary storytelling songs to which we can keep listening over and over again. This is a real breathtaking and touching record from one of the greatest talents of this era.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video