CHARLES FRAIL AND THE MOULTING FRAMES – MORNING IT BREATHES

Charles Frail is een 21-jarige singer-songwriter uit Amsterdam die vijf jaar geleden al tokkelend op zijn akoestische gitaar ontdekte dat hij over de gave van het songschrijven beschikte. Daarnaast heeft hij ook nog eens een uiterst opvallende stemgeluid dat in de pers tot vervelens toe maar wel volkomen terecht met de stem van Antony Hegarty van ‘Antony And The Johnsons’ wordt vergeleken.

Karel Ensing - zijn echte naam - heeft een aantal muzikale vrienden om zich heen verzameld onder de groepsnaam ‘The Moulting Frames’ om zijn eerste volwaardige debuutplaat “Morning It Breathes’ op te nemen. Dat is een verzameling geworden van dertien fragiel en subtiel gezongen kortverhalen die elk een onmogelijk lange titel hebben meegekregen (zie tracklist onderaan deze cd-bespreking).

Als producer voor deze eerste plaat wist Charles Frail niemand minder dan Minco Eggersman te strikken, een artiest die zijn sporen als soloartiest al ruim heeft verdiend en ook in de producerstoel plaatsnam voor de opnamen van enkele albums van de groep ‘At The Close Of Every Day’.

De lay-out van het cd-hoesje is uniek: een door Charles Frail zelf gemaakte stoffen hoesje met dito insteekflap (althans toch de eerste 500 exemplaren) en een handgeschreven tekstboekje maken van “Morning It Breathes” nu al een collectors item.

Muzikaal gaat de vergelijking met ‘Antony And The Johnsons’ in vele nummers zeker op, maar op andere momenten doet zijn werk ons meer denken aan een poëtische verhalen vertellende folkartiest als Devendra Banhart of Nick Drake. Vaak is er naast de speciale zangstijl enkel wat getokkel op akoestische gitaar ter begeleiding te horen.

Daardoor is dit geen al te gemakkelijk beluisterbaar muziekstuk geworden. Opvallend zijn de songs op deze plaat anderzijds wel, vooral door die opvallende zangstijl. De vlotste tracks en meest sfeervolle songs op dit album zijn naar onze bescheiden mening “I Was the Leaves That Whisper Take Me Off This Tree”, “What Love May Conquer”, het instrumentale nummer “Morning, It Breathes And Makes Me Wonder” en “No Nothing Will Outlive This Glory”.

Als u eens een heel ander muziekgenre en een zeer onconventionele zangstijl zou willen horen, dan kunnen we een intensieve beluistering van “Morning It Breathes” van Charles Frail warm aanbevelen.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Volkoren 38
Distr.: Munich Records