THE DELTA SAINTS - THE DELTA SAINTS

Hoewel de Delta Saints in Europa nog nobele onbekenden zijn, heeft dit vijftal reeds een trouwe fanbase en een ijzersterke live-reputatie opgebouwd in in Music City en het zuidoosten van de VS. Gelukkig komt daar naar alle waarschijnlijkheid verandering in met de release van het gelijknamig getitelde album, dat een samensmelting is van twee eerder uitgegeven EP’s en zich specifiek toespitst op het veroveren van de Europese markt. Aan rauw talent ontbreekt het deze groep in geen geval; hun steile opmars verraste muziekliefhebbers allerhande zelfs zodanig dat al snel vergelijkingen werden geopperd met ronkende namen als Led Zeppelin en Joe Cocker.

Toegeven, zulke vergelijkingen zijn naar onze mening eerder overhaast. Desalniettemin vormt dit album het onweerlegbare bewijs dat de Delta Saints wel eens tot grootste dingen in staat zouden kunnen zijn in de nabije toekomst. Zoals hun naam reeds aangeeft, liggen de roots van deze band in Louisiana en de Mississippi Delta. Verwacht dan ook geen blues pur sang van de Delta Saints; in plaats daarvan wordt u een zeer smakelijke mix tussen swamp-rock, delta-blues en funk voorgeschoteld.

Op indrukkwekkende wijze slagen de Delta Saints er op dit album in om deze veelheid aan stijlen volledig naturel en op erg energieke wijze samen te bundelen. Het enthousiasme van deze jonge band spat er dan ook vanaf in de eerste vier nummers, dat met een verschroeiend tempo naar hét hoogtepunt van dit album toewerken, nl. het ijzersterke nummer ‘Momma’ (zie video). Hierna laat de groep zich ook van zijn meer gemoedelijke kant zien, hoewel zelfs in de rustigere nummers zoals ‘Pray On’ steevast gaandeweg wordt overgeschakeld naar een opzwepender tempo. Daardoor voelt dit album bij momenten aan als een sneltrein die elk moment dreigt te ontsporen, maar het heerlijk rauwe stemgeluid van de frontman Ben Singler herinnert er ons op zulke momenten steeds aan dat deze band als goed geoliede live-machine de teugels ten alle tijde stevig in handen weet te houden. Ook zeker het vermelden waard is het ‘Swamp Groove’ dat een erg smaakvolle cross-over vormt tussen ouderwetse soul en swamp-rock.

Een instant-klassieker kunnen we dit album niet noemen, daarvoor krijgen we net iets te weinig uitschieters als ‘Momma’ te horen. Desalniettemin zal menig rock –en bluesfan het rauwe, onstuimige geluid en de muzikale gelaagdheid van dit talentvol vijftal en zeker en vast weten te apprecieren. Wij gaan er dan ook van uit dat de Delta Saints een mooie toekomst tegemoet gaan, al was het al alleen omwille van hun indrukwekkende live-reputatie en jeugdige aantrekkingskracht. To be continued!

Jonas

13/10/2011 DE LOODS - Aarschot
16/10/2011 Sneek – Het Bolwerk (NL)
17/10/2011 Verviers – Spirit Of 66
20/10/2011 Affligem – Bellekouter

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Pasifal (B), Bertus (NL)
Info: Broere Promotion

video