THE BUTANES (feat. Willie Walker) - LONG TIME THING

Van The Butanes, een band uit Minneapolis en hun leadzanger Willie Walker, hadden we lang niets meer gehoord. Zo lang zelfs (2006), dat we ze even uit het oog verloren waren, maar niet uit het hart. Zo gauw we enkele tracks van hun nieuwe cd "Long Time Thing" gehoord hadden waren we weer helemaal weg van hun prachtig klinkende soul en bluesnummers, net zoals toen we hun vorige cd "Memphisapolis" en de voorheen verschenen "Right Where We Belong" (2004) bespraken.

Dat er in deze barre tijden nog bands die het aandurven om met tienen op het podium te kruipen verdient bewondering. Gast zanger (Willie Walker) bijgestaan door twee sterke backing zangeressen Deb Brown en Aisha Baker en af en toe door de drijvende kracht van de band gitarist/zanger Curtis Obeda. Daarnaast is er de blazerssectie, bestaande uit Jim Greenwell op sax en Micheal Nelson, trombone. de ritmesectie Robb Stupka (drums) en John Lindberg (bas).Tenslotte twee toetsenmannen: Virgil Nelson (Hammond) en Bruce McCabe (diverse klavieren). Een bezetting die kan tellen dus, en het geluid is er dan ook naar .

Willie Walker is een soulzanger zoals je ze nog zelden vinden kan, een man van het kaliber OV Wright, Otis Clay of Bobby Bland. Hij was ook een van de stemmen op het bekende Goldwax en Checker label, dus wat wij zouden noemen nog een "echte" Southern soul stem. Als niemand minder dan Earl King je inhuurt als zijn backing band voor enkele wereldtours zegt dat wel genoeg . De begeleide bovendien bekende artiesten waarvan de lijst ellenlang is, we noemen er slechts enkelen: John Lee Hooker, Long John Baldry, Johnny Copeland en Pinetop Perkins.

Ook "Long Time Thing" is weer een echte soulplaat, al is er ditmaal wat meer plaats voor de blues. Geen covers, wel 16 eigen geschreven songs, waarvan vijf songs met niet minder dan 10 blazers, in big band arrangementen van Micheal B. Nelson. Het nummer "How Long You Think You Got" bijvoorbeeld werd speciaal geschreven voor Bonnie Raitt en dat is dan ook hoorbaar, maar raakte niet op haar laatste cd en de jongens wagen zich nu aan een eigen (geslaagde) versie.

Natuurlijk blijft de sterkte van deze cd de warme, van soul druipende stem van Willie Walker en het is altijd weer leuk nog eens een band te horen die een lekker gevulde, hechte sound kan brengen, pure muziek in hart en nieren, boordevol gevoel. We kunnen 'm dan ook van harte aanraden aan elke rechtgeaarde blues en soul fan.

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Haute Records

video