GREAT LAKE SWIMMERS - NEW WILD EVERYWHERE

Drie jaar geduld hebben we moeten oefenen voor de Canadese folkies van de Great Lake Swimmers onder leiding van Tony Dekker klaar waren met “New Wild Everywhere”, de waardige opvolger voor hun Juno genomineerde doorbraakalbum “Lost Channels”. Niet dat de naam Great Lake Swimmers geen belletje doet rinkelen bij elke muziekliefhebber, maar Dekker doet met deze nieuwe release toch een serieuze gooi naar een groter publiek, die we zeker geslaagd mogen noemen. De horizonten worden verruimd, maar in de goede zin van het woord.

Nieuwe plaat, nieuwe ideeën, maar ook een andere aanpak met nieuwe gezichten. Het album werd opgenomen met de live band van de Great Lake Swimmers, met oude getrouwe Erik Arnesen op banjo en elektrische gitaar, Bret Higgins op staande bas, Greg Millson als drummer en last but not least de knappe violiste Miranda Mulholland, die bovendien over een schitterende stem beschikt en dadelijk haar stempel drukt op het geluid van "New Wild Everywhere".

Stonden de Great Lake Swimmers altijd garant voor opnames op bizarre plaatsen, zoals een oud kasteel, een graansilo of een kerk, om zo de songs met de natuurlijke, plaatselijke echo qua klank nog dichter bij hun onderwerp te krijgen, dan kreeg producer Andy Magffin Tony Dekker zo ver om de nieuwe plaat in de studio op te nemen. Gedaan met het rondzeulen van stroomgeneratoren en geïmproviseerde bekabeling allerhande. Op die manier kan je als band je meer focussen op de songs zonder technische of logistieke strubbelingen. Een nadeel is wel dat alles wat meer gepolijst gaat klinken. Hoewel, Dekker zou Dekker niet zijn als hij de man toch zo ver kreeg om één nummer op locatie op te nemen. "The Great Exhale" werd opgenomen in een verlaten metrostation in Toronto en, als je goed luistert, ik durf het bijna niet zeggen, hoor je de natuurlijke resonantie van dit gebouw doorklinken in de weids dragende stem van Dekker en Miranda's vioolspel. Niet dat deze heerlijke countryfolk ballade qua klank schril afsteekt tegen de rest van het dertien nummers tellend album. Het is de mix van hun traditionele melodieuze folksongs met de punchy americana getinte klanken die voor de grootste, zei aangename verrassing zorgt. Na de heerlijk soulvol slowende opener "I Think That You Might Be Wrong", opgeluisterd met engelengezang en slepend vioolspel van Mulholland en de druppelende elektrische gitaar van Arnesen, gaat het tempo de hoogte in met het titelnummer "New Wild Everywhere", dat met zijn sterke chorus en twelve string gitaar zelfs wat Byrds ambities mag tonen. Helemaal vrolijk en in zomerse uptempo countryfolktraditie profileert een met countryfiddle en pedal steel beladen "Changes With The Wind" als ambiancenummer bij uitstek, net zoals het heerlijk harmonisch en radiovriendelijk rockend "Easy Come Easy Go", met gierende slide uithalen van Arnesen en een gepassioneerde Miranda op viool. Dit is veruit het meest rockende en opgewekte nummer dat de Great Lake Swimmers ooit schreven, maar de folkliefhebbers moeten zich niet ongerust maken en krijgen ook hun pareltjes gepresenteerd. Het tedere “The Knife” snijdt letterlijk door je ziel met breekbare stemmen van Dekker en Mulholland en de druppelende akoestische tokkel van gitaar en viool, terwijl de wiegende warme romantiek die de countryfolk ballade “Cornflower Blue” uitstraalt nog doordringender wordt door de inbreng van organische klanken van drammende baspercussie, banjo, mandoline, een bedeesd orgeltje en een verliefde accordeon. Knap klinkt ook “Fields Of Progeny”, dat zeker in zijn Frans-Canadese versie “Les Champs De Progéniture” enorm charmant voort walst.

Tony Dekker heeft op deze plaat ook oog voor zijn medemens en de natuur in “Ballad Of A Fisherman’s Wife”, in een nummer over de gevolgen van de BP ramp in de Golf van Mexico een tweeledige betekenis krijgt van slachtoffer en dader, terwijl hij in het sober spiritueel en gospelachtig meeslepend “On The Water”, treffend de hulpeloosheid van de mens tegen de natuurelementen afschildert.

Great Lake Swimmers hebben met “New Wild Everywhere” een plaat gemaakt die zweeft tussen traditie en vernieuwing. De lekker in de oren klinkende uptempo nummers openen echter nieuwe perspectieven, en beiden een mooie afwisseling met de al gekende sound. De grootste en meest waardevolle nieuwe schakel is echter Miranda MulHolland, die elke song meer leven inblaast, zowel instrumentaal als vocaal. Een roodharige meid met pit, dat mochten we live al beleven en vooral dat maakt ons nieuwsgierig voor de toekomst.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Info: toutpartout.be

Label: Weewerk

video