THE BLUES VISION - SCHOOL BLUES (195BPM)

Soms gebeurt het dat een debuutalbum van een bevlogen bluestrio om een of andere reden aan je aandacht ontsnapt en dan nog wel één van prille tieners die in België al op menig podium stonden. Bovendien beperken de drie muzikanten zich niet tot covers maar blijken ook tekstueel inventief. Het moet een muzikale krachtoer zijn om op een debuutalbum uitsluitend eigen songs te spelen al hoor je daarin ook invloeden van Stevie Ray Vaughan, Peter Green en zelfs Muddy Waters -‘Blues Around My Bed’- of Bo Diddley -‘Feel Like Going Back’. Daar is niets mis mee want gitarist Arne Demets omwoelde al deze invloeden en herkneedde deze tot een eigen stijl. Vermoedelijk bepaalde ook zijn opleiding in de muziekschool en het conservatorium van Kortrijk zijn kijk op de bluesmuziek. Ook drummer Burnd Coene, die mee componeerde, volgde een muziekopleiding en kreeg drumlessen van o.m. Isolde Lasoen. Met bassiste Hanne Vandekerckhove erbij, telg van Eric Vandekerckhove, bassist bij Hideaway, sluipt er ook nog wat aangeboren ritme en bluesfeeling binnen.

Ondanks hun jeugdige leeftijd kan het trio bovendien op heel wat praktijkervaring bogen, opgedaan op festivalpodia tijdens o.m. Goorblues, Klakson Blues en onlangs nog in ‘Blues Oan Daa Stoazze’ in Hamme. Als zij Live al erg imponeerden, ook op dit Schoolblues album blijkt hun maturiteit. Inmiddels zijn zij de schoolbanken al lang ontgroeid. Op ‘School Blues’ hoor je nog speelpleinanimatie maar het funky ‘Mushroom’ met aanstekelijke bas en drum en het rauw gezongen ‘Lover Man (No Jazz)’ hebben de groove van ‘old school’ blues gespeeld door eigentijdse rasmuzikanten. Ook aan humor ontbreekt het hen niet, zoals o.m. op ‘The Drummer Get’s All The Girls’. Op de gevoelvolle slowblues ‘Do You Understand?’gaat Arne qua gitaarfinesses Peter Green achterna. Ook het trage ‘Jeff Back’ fascineert omwille van het schitterend gitaarspel.

De ritmesectie doet niet onder, want Coene’s obsederende drumbeat, o.m. op Mushroom en vooral op het ludieke ‘One Slice Of Ham’ werkt uitermate enthousiasmerend. Uit alles blijkt dat de blues van dit trio vanuit een oprechte bezieling vertrekt en dat allen goed geluisterd hebben naar de baanbrekende bluesmannen van het eerste uur. Van beginnende groepen zegt men gewoonlijk dat zij potentieel hebben maar deze drie bluesmuzikanten ‘staan’ er al met veel panache en brio. Wanneer je hen onlangs ook Live zag optreden kon je vaststellen dat dit bluesgenre bijlange nog niet zal uitsterven ondanks de doemdenkers die daarom liever op hiphop of rap overschakelen. Integendeel, met hun frisse visie op dit muziekgenre krijgt de blues opnieuw de glans van met regen bevloeid gedegen pioniersakkerland.

Marcie

 

TOURDATA

 

 

Artiest info
Website