KENTUCKY BRIDGEBURNERS - HAIL JEZUS

Niets beter dan een waanzinnige sneeuwstorm die een artiest in totaal isolement afsluit van de buitenwereld om de muzikale inspiratie tot het uiterste te prikkelen. Zo zag Nashville Pussy frontman Blaine Cartwright zich totaal ingesneeuwd in zijn thuishaven Atlanta en kwam hij tijdens een moment van zelfreflectie tot de vaststelling dat er als artiest uit het zompige Zuiden nog een streepje op zijn palmares ontbrak. Van kindsbeen af droomde hij er al van, net als zijn grote helden Johnny Cash, Hank Williams, George Jones en Jerry Lee Lewis, ooit zijn gospel album uit te brengen en met zijn nieuwe gelegenheidsgroep, de Kentucky Bridgeburners, doet hij met "Hail Jezus" hier nog een schepje bovenop. Je mag gerust stellen dat hij met dit schitterende, tien nummers tellende album de rock'n roll bijbel voor alle gospelprofeten schreef. Zet de Stones, AC/DC, The Black Crowes samen in de biechtstoel en overgiet hen met een stevige geut gewijd punkwater en het wordt meteen duidelijk dat deze hemelse plaat je het heilige vuur aan de schenen legt. Halleluja, de Kentucky Bridgeburners overvallen je met Hail Jezus met een gedroomde bekering die je elke ongelovige kan toewensen.

De luxe om een solo album uit de grond te stampen, zoals Blaine Cartwright doet, door zijn gedroomde concept op poten te zetten, is dat je jezelf kan omringen met een select kransje muzikanten naar eigen keuze. Blaine's oog viel hierbij op Nine Pound Hammer leden Earl Crimson (gitaar) en Rob Hulsman (drum). Voeg hierbij nog bassist Todd Gorrell, de knappe backing vocals van Erin Reynolds en het keyboard en gitaarspel van Ruyter Suys als special guest, en je hebt onder het waakzaam oog van producer Brian Pulito een waardevol collectief om mee naar de de Nitrosonic Studio in Lexington, Kentucky te trekken. Het album beslaat zowel songs die recht van de hand van Blaine Cartwright komen als covers van artiesten die hem nauw aan het hart liggen, waaronder The Staple Singers, Fred McDowell, Reverend Gary Davis, Black Oak Arkansas en Woodie Guthrie. De mix van songs dat dit opleverde is er eentje om U tegen te zeggen en kruist de vurige bekering van de gospelmuziek met een pikante, soulvolle cocktail van rock en punk. Je zou het misschien niet verwachten, maar de titel "Hail Jezus" is heel letterlijk te nemen. Niet alleen muzikaal is deze plaat een ware openbaring, ook wordt doorheen het ganse album de bijbel en het woord van Jezus op handen gedragen en kracht ingeblazen door de sublieme splijtende stem van Blaine Cartwright, aangevuurd door vurige gospelkoorzangen en bijtende gitaarrifs die als mieren aan je rug opkruipen. Schitterend staaltje hiervan is korte, maar o zo krachtige opener "Hail Jezus" die al dadelijk alle Christelijke duivels loslaat voor en rockende gospelrevolutie. Wie dacht dat de Stones de ruwste rockers ooit geschreven hadden, moet dringend zijn gehoor gaan aanscherpen bij de het hemeldeuren openende "Don't Knock", aangevuurd door een onweerstaanbaar meeslepende zanvpartij en Chuck Berry rockende gitaren.

De plaat zit vol verrassende wendingen, zoals het bedrieglijk als een Johnny Cash gospel startende "Look It Up In The Bible", dat driest de punkrichting van een andere John, Rotten, uitdraaft. Een van de knapste nummers is het duister bedwelmende, met voodoo slidegitaar, een pompende bas en Hammond ondermijnde "You Got To Move", dat met zijn creepie zangpartij je de stuipen op het lijf jaagt alsof een leger zombies je de mistige swamps insleurt. Ook "Scream The Devil Away" is zo'n Southern oorwurm, gefundeerd op een schitterende repetitieve gitaarif en een Bon Scott, AC/DC rockattitude die de wildste duivel zou uitdrijven.

Wanneer "Hail Jezus” plechtig op kerkorgel afsluit met ”Go In Peace" op de tonen van "Amazing Grace" mag je gerust zijn dat zelfs de meest heidense, ongelovende ziel bekeerd zal zijn door Reverend Blaine Cartwright en zijn Kentucky Bridgeburners. "Hail Jezus", de beste remedie om de kerken opnieuw vol te krijgen.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Label: Slinging Pig Records
Info: Teenage Head Music