THE KINGMIXERS - RIDING WITH MR. BLUES

In 2006 bracht het Canadese duo Gary Preston en Anita Bonkowski hun eerste gezamenlijk album ‘Satisfy Somebody’ uit, twee jaar later gevolgd door ‘Bright Lights’. Thans vormen zij samen met gitarist David Schade het trio ‘The KingmiXers’ om zoals vanouds je op een mix van Chicago blues, boogie en swing/jump te onthalen. Zanger Gary Preston speelt harmonica als een artiest die nooit overdrijft maar trefzeker alle nuances weet af te tasten. Die passen dan bij het gezellig ritje van de ‘Southern Train’ of bij de sympathieke ‘Granny’s At The Wheel’ die er zich niet van bewust zijn dat door hen het verkeer dreigt vast te lopen. Multi-instrumentaliste Anita Bonkowski begeleidt met contrabas, drum of een enkele keer met piano. Nieuweling David Schade complimenteert met elegant en vloeiend gitaarspel. Wanneer hij de sterren niet bestudeert dan smokkelt hij zijn verstrengelde dromen tussen zijn gitaarsnaren. David is immers als sterrenkundige nog verbonden aan het ‘Space Telescope’ onderzoeksproject in Toronto, maar wijkt vaak uit naar de West Coast omdat de blues ook hun magie op hem uitoefent.

Ook Gary Preston en Anita Bonkowski zijn in nevenprojecten betrokken, engageren zich als leraar, in muzikaal theater of spelen met andere muzikanten hetzij in andere bands. Getweeën stonden zij op menig festivalpodium zowel in Amerika als in Europa. Dat zij tijdens hun vele touren ook België passeerden blijkt uit hun song ‘Belgian Beer Boogie’ door Preston geschreven, waarin zowel de Karmeliet als de lichtere Jupiler wordt aangeprezen. Zowel hij als David Schade schreven alle songs met uitzondering van Ray Charles’ ‘What’d I Say’ waardoor er wat New Orleans impressie binnensluipt. Op de titeltrack, narratief en jazzy gezongen, lijkt hij naar zijn complexe band met de bluesmuziek te verwijzen. Zijn stemkleur leunt aan bij fifties jazz wat een persoonlijke toets geeft aan de songs.

Ook de twee instrumentale nummers evoceren een meer jazzy mood, zoals het speelse ‘Jump The Q’ met een sublieme bassolo of nog het prettige ‘Creepin’ dat niet zou misstaan bij een film van ‘The Pink Panter’ of Jacques Tati. De up-beat bij ‘Feel Like Loving’ en ‘Gotta Good Woman’ laat je lichtvoetig dansen en bij het laatste ‘Living Easy’ ontwaar je zelfs enige Gospel feeling. Bassiste Bonkowski laat de songs swingen terwijl gitarist Schade je laat wegdromen. Het album plaatst zich in dat rijtje van relaxte bluesjazz waarin ook Mose Allison, Duke Robillard en Junior Wells zich thuis voelen. De KingmiXers zijn natuurtalenten die al van kindsbeen af ritjes maakten op hun favorietentraject ‘Riding with Mr. Blues’. Hun combinatie van harmonicablues en swingjazz nodigt uit tot herbeluisteren.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby