THE DELTA SAINTS - ROCKPALAST - TV SHOW - LIVE FROM BONN – GERMANY – 19.10.11 (DVD)

Het jeugdig kwintet uit Nashville, Tennessee stond in België al enkele keren op zowel het grote festival- als kleiner clubpodium. Iedere keer was het publiek laaiend enthousiast. Nu geeft deze Tv-opname via het Duitse cultuurprogramma Rockpalast je de kans om ook in close-up een live show van de Delta Saints mee te maken of beter gezegd te ondergaan, want de passionele muziek kluistert je aan het scherm. Zanger Ben Ringel geeft hierop een levendige illustratie hoe hij Delta rock en swamp boogie van binnenuit beleeft. Met Resonator en krachtige stem vertolkt hij vijftien songs, waarvan de helft al op hun debuutalbum stond, in 2011 uitgebracht, waaronder het sublieme ‘Pray On’. Maar in de setlist in het concert in Bonn werd ook het zwoele ‘Death Letter Jubilee’ opgenomen, de titeltrack van hun nieuwe cd die binnenkort zal verschijnen. Hij vertolkt het dermate verschroeiend alsof hij op blote voeten over gloeiende kolen loopt.

Het kleurig vijftal met nog drummer Ben Azzi, bassist David Supica, gitarist Dylan Fitch en Greg Hommert op harmonica leeft zich uit alsof zij met hun mix van Delta rock en Southern soul gans Duitsland naar het swampgebied van Louisiana willen lokken. Zowel het oude ‘Steppin’ als het nieuwe ‘Devils Creek’ sturen magische krachten uit alsof de geest van Son House bezit nam van de soul van de zanger. Ook het ploegende ‘Momma’ werkt hypnotisch alsof het groepje een zware last achter zich aansleept. Maar één van de mooiste songs die ik dit jaar hoorde is het nostalgische ‘Out To Sea’ waar harmonicaspeler Hommert een mysterieuze Oosterse kleur overheen blaast. Hopelijk staat deze song ook op hun volgende album, want deze song komt nu reeds over als een tijdloze klassieker. Nieuw is ook ‘Jericho’, een song over en voor New Orleans die naar het einde toe uitmondt in ‘Hey Jude’ van de Beatles.

Op de Dvd hoor je ook de intro’s en humoristische anekdotes, bijv. over hun uitstapje naar Munchen, maar het is vooral de gezamenlijke overgave die fascineert. De gepijnigde rokerige zangstem van Ringel, het schreiend of hectisch gitaarspel, de Resonator, de obsederende drum, de gesmoorde harmonica, het parelend zweet, hun ‘voodoo walk’, zelfhypnose met tranceritmes, het psycho-moerassig geheel, de onderlinge chemie, enz…het spat allemaal af van het beeldscherm en evenaart bijna een concert in real time vanaf de eerste rij. Het groepje doet zelfs op deze dvd hun Live reputatie alle eer aan. De muzikanten zwepen elkaar op tot extatisch hoogtes en elk bandlid afzonderlijk tast op zijn manier naar de dieptes in hun rebelse soul. Nu is het uitkijken naar hun ‘Death Letter Jubilee’ album.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Info: Teenage Head Music

video