DAVID WADDELL & HELLBOUND  TRAIN -  ANYTOWN U.S.A.

David Waddell, geboren in South Carolina mag dan bij het grote publiek wat minder bekend zijn, zijn CV is er eentje om je vingers bij af te likken. Hij startte zijn professionele carrière als lid van de blazerssectie van The Platters eind jaren ´60 om vervolgens in de jaren ´70 zijn geluk te beproeven in het mekka van de country Nashville. Daar speelde hij bas bij grootheden als Townes van Zandt, Billy Joe Shaver, Willie Nelson en Lonnie Mack.

In 1981 leverde hij een bijdrage aan het album 8 van JJ Cale met wie hij veelvuldig optrad en belandde vervolgens in Austin, Texas waar hij zijn oude makkers uit Nashville weer veelvuldig ondersteunde. Hij speelde veelvuldig met Blaze Foley en richtte samen Calvin Russel The Characters met wij hij veel succes kende.  In 2004 nam hij zijn eerste solo album op en vestigde zich enkele jaren later in Duitsland, na eerst nog samen met zijn broer Leland zijn eigen platenmaatschappij Waddell Hollow Records te stichten. Na Truck Broke Down (2007) en Lone Star Over Texas (2010) komt hij nu met Anytown U.S.A. Een plaat opgenomen in de No Roof Studios in Herveld, Nederland samen met zijn Duitse band Hellbound Train.

Anytown U.S.A. komt wat moeizaam op gang met de wat geforceerd klinkende honky tonk van Stone Country en het wat al te poppy klinkende The Losing Battle.  Maar net als de aandacht gaat verslappen pakt Waddell uit met het prachtige The Real Thing; een pompeuze countryslijper waar het donkere stemgeluid van Waddell mooi tot zijn recht komt. In de uptempo finger picking country van Baby Ride Easy, geschreven door Richard Dobson,  excelleert Andi Gisler op dobro en mandoline en is het ook weer Waddell´s fraaie stemgeluid dat weet te imponeren.

Op al zijn platen is altijd ruimte voor een wat melancholisch terugverlangen naar zijn jaren in Texas en op Anytown  U.S.A. doet hij dat met het meeslepende, maar doeltreffende My Heart Burns For Texas. Absoluut hoogtepunt is de fraai gestileerde country rock van titelsong  Anytown, U.S.A. wat herinneringen doet oproepen aan het allervroegste werk van Steve  Earle. Een maatschappij kritische beschouwing over de huidige staat van de VS waarin het land volgens Waddell uitgeleverd is aan de grillen van de markt en geregeerd wordt door de banken.

Op het tweede gedeelte van Anytown U.S.A. daalt Waddell figuurlijk af naar de swamps met de klassieker Laredo Rose (Rich Minus) en het dampend klinkende Gumbo Man om vervolgens fraai af te sluiten met de honky tonk stamper The Last Goodbye en met de western style country van The Trail Of Tears.

Anytown  U.S.A. is aldus een meer dan aangenaam vervolg op Lone Star Over Texas en geeft ongetwijfeld een nieuwe impuls aan de imposante carrière van David Waddell.

Ferenc Koolen

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Waddell Hollow Records

video