BLAME SALLY – LIVE AT KVIE STUDIOS VOL. 1

Blame Sally is een vrouwencollectief dat redelijk wat positieve respons kreeg voor hun vorige cd: “Speeding Ticket And A Valentine”. Ze kregen toen van mij een 8/10. Met de opmerking dat de ballades heel wat minder zijn.

Op 3 december 2011 deden ze een live concert voor een televisiestudio in Sacramento. Het optreden werd gefilmd en uitgezonden. En dus ook op cd gezet. Vermits dit de ondertitel “Vol 1” kreeg vermoeden we dat er nog een deel komt. Op deze plaat 13 songs, 10 die ze al eerder opnamen en 3 nieuwe songs. Deze band, bestaande uit 4 dames kreeg hier versterking van Rob Storm op bas. Hun muziek is, doordat de dames allen zingen en songs schrijven zeer afwisselend.

Ze openen met een gedreven “Big Big Bed” waarin ze lichtjes rocken. “Living Without You”, met daarin de titel van hun vorige plaat verwerkt, gaat verder op dat elan met mooie samenzang. Maar dan krijg je als luisteraar de eerste keer het gevoel dat er iets ontbreekt. Enkele nummers later wordt het duidelijk: het is dan wel een live optreden maar voor een televisiepubliek dat muisstil zit te luisteren en beleefd klapt tussen de nummers door. Pas op het einde, als het iets enthousiaster gereageerd wordt heb je het gevoel naar een live plaat te luisteren.

Het optreden zelf krijgt op deze cd een dipje middenin doordat de nummers wat trager zijn en verder kabbelen. Maar plots krijgen ze helemaal de aandacht terug met een knappe cover van Fleetwood Mac hun “Never Going Back Again”. Hier tonen Renée Harcourt en Jeri Jones dat ze op op mandoline en gitaren goed uit de voeten kunnen. De samenzang en percussie die wat Latijns aandoen maken dat dit veruit het beste nummer van deze cd is. In die Latijnse sfeer gaan ze voort met “Pajaros Sin Alas”, een song die bijna volledig in het Engels is. Op een uptempo elan gaan ze verder met “Bird In Hand” een vrolijke song die een toffe gitaarsolo meekrijgt en de stemmenpracht van de dames tot zijn recht laat komen.

Mooie zang is de redding van het nummer “Orange” over de favoriete kleur van de dochter van een van de bandleden. Het publiek wordt wat levendiger en dat werkt aanstekelijk: “Countdown” is een brave rocker die huppelt als een veulen in de eerste lentezon. In de bissen wordt en knap “Hurricane” gebracht: beginnend met een mooie Ry Cooder achtige slide intro, om dan met de hulp van het publiek in de bluesy sfeer te blijven. Dan volgt een versie van Don Covay’s “Chain Of Fools” . Het is een aparte, verstilde versie die volgens mij de kracht van het origineel mist.

Deze plaat laat horen wat een band Blame Sally is: een band van vrouwen die al wat op leeftijd zijn en die het geweld en de energie zuinig maar redelijk doeltreffend gebruiken. Hierdoor is de plaat goed maar ontbreekt het tikkeltje peper en zout dat de plaat tot een topgerecht zou maken.

(Lisael)

Artiest info
Website  
 

Label: Ninth Street Opus