GRAHAM PARKER & THE RUMOUR - LIVE AT ROCKPALAST 1978 + 1980

Als artiest de revue passeren in het prestigieuze Duitse live muziekprogramma Rockpalast, uitgezonden op de WDR zender, is een hele eer. Als je het lijstje afloopt van de illustere bands die hun opwachting maakten in het al van 1974 meedraaiende live programma van Peter Rüchel, moet je wel even naar adem happen. Hoeveel muziekliefhebbers zaten er in de zeventiger jaren ’s nachts niet aan hun beeldbuis gekluisterd om een glimp op te vangen van hun grote idolen? Vandaag komen de afleveringen van Rockpalast naar u toe, zowel in DVD als in cd formaat, aan u de keuze, maar hoe je ook draait of keert, het blijven unieke documenten, zowel voor de die hard fan als voor de mensen die een vleugje jeugdnostalgie willen herbeleven. Authentiekere en historischer opnames dan deze zullen moeilijk te vinden zijn.

Graham Parker & The Rumour passen perfect in het “Live At Rockpalast” plaatje. Een man die met “Squeezing Out The Sparks” en zijn debuutplaat “Howlin’ Wind” in Rolling Stone Magazine’s “500 Greatest Albums Of All Times” geklasseerd staat en al meer dan dertig jaar de podia onveilig maakt, heeft zijn plaatsje in de Rockpalast Live collectie meer dan verdiend. Parker blijft ook vandaag nog schitterende songs schrijven en met de regelmaat van een klok knappe albums uitbrengen. Zijn unieke, krakende stem en zijn gepatenteerde songstijl die een mix van rock, soul, R&B en country op tafel gooit, zijn nog even herkenbaar, zo ook zijn Britse punkattitude, doorspekt van de nodige humor.

In The Rumour vond Graham Parker met de gitaristen Brinsley Swarz en Martin Belmont, toetsenist Bob Andrews en de ritmesectie van bassist Andrew Bodnar en drummer Steve Goulding, de perfecte, getalenteerde, jonge, Britse begeleidingsband die bovendien ook allemaal vocaal hun bijdrage konden leveren.

Het dubbelalbum omvat twee concerten. Op de eerste cd mag je genieten van een optreden in een volle Grugahalle in 1980, in het Duitse Essen, waar Graham Parker & The Rumour de zevende Rockpalast nacht mochten openen, voor The Police en Jack Bruce & Friends. Het concert focuste zich rond het net uitgebrachte “The Up Escalator”, dat op één nummer na, “Paralyzed”, volledig gespeeld werd en helaas het laatste album zou zijn dat Graham Parker samen met The Rumour opnam. Het concert opent onder daverend applaus met de zomers opgewekte “Stupefaction”. Parker heeft altijd bekend gestaan om zijn vurige live acts en dit was nu niet anders. Bovendien was het de eerste maal dat de BBC het concert opnam, maar achteraf was zijn teleurstelling des te groter toen ze enkel de beelden van supersterren The Police uitzonden. Nochtans had Parker de legendarische keyboardspeler Nicky Hopkins (The Beatles, The Rolling Stones, The Steve Miller Band) in zijn rangen ter vervanging van Bob Andrews, maar zelfs dat mocht niet baten.

De tweede cd dateert van 1978 en is live opgenomen in de WDR studio in Keulen, waar The Rumour kon genieten van de backup van een blazerssectie, die de songs nog meer soul inblaast. Ondanks dat Graham Parker & The Rumour slechts twee jaar bestonden, konden ze al uitpakken met een drie full albums “Howlin’ Wind”, “Heat Treatment” en “Stick To Me”, vol met songs die in je oren zijn blijven hangen tot vandaag. Buiten zijn eigen bekende hits zoals “Heat Treatment”, “White Honey” en “Don’t Ask Me Questions” zijn er nog de opmerkelijke soulvolle covers “I Am Gonna Tear Your Playhouse Down” van Earl Randle en het in blazers en koortjes gedrenkte “Hold Back The Night” van The Trammps te bewonderen.

Dit tijdsdocument van Graham Parker & The Rumour “Live At Rockpalast 1978 + 1980”, van maar liefst vierendertig songs, laat de sfeer van de zeventig en tachtiger jaren opnieuw door je huiskamer galmen. Dat je hier bovenop nog de luxe hebt om te kiezen tussen de cd en de DVD, is een unieke kans die geen enkele fan onbenut mag laten.

Yvo Zels

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mig Music
Distr.: Suburban
Promotie: Music Shock

video