CHRISTINA MARTIN – SLEEPING WITH A STRANGER

Zowat een maandje geleden verscheen de nieuwe plaat “Sleeping With A Stranger” van de Canadese zangeres en songschrijfster Christina Martin uit Nova Scotia op de markt. Ze heeft sinds haar debuut met deze nieuwe schijf al vijf albums op haar naam staan en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we haar meer recentere werk beter weten te appreciëren dan haar prille prestaties op muzikaal vlak.

Haar songs worden in een genre gebracht dat ergens varieert tussen alternatieve country en popmuziek. Toen ze een aantal jaren in Austin, Texas doorbracht werd haar talent al opgemerkt door Jeff Tweedy die haar als voorprogramma liet optreden bij live shows van zijn band ‘Wilco’. Toen ze trouwde met zanger-producer Dale Murray trok ze terug naar Canada en werkte er samen met hem aan deze nieuwe plaat. We krijgen een behoorlijk gevarieerd assortiment van zeer mooie nummers te horen waarbij ze telkens zelf tekende voor tekst en muziek.

De titeltrack “Sleeping With A Stranger” zorgt meteen al voor een eerste van de vele hoogtepunten op deze plaat. Ook het samen met Dale Murray gebrachte poppy liedje “Marina” (zie video) kan zo naar de top van de hitparades, net als het hartverscheurende verhaal dat verteld wordt in de song “Sally”. Muzikale hoogstandjes vallen dan weer vooral te beluisteren in het erg korte “Away From Me” en in het poprocknummer “Falling For You”.

In haar songteksten laat Christina Martin blijken dat ze een hoge graad van inlevingsvermogen heeft in de personages die het onderwerp van de liedjes uitmaken. Ook de toegenomen maturiteit als songschrijfster valt enkele keren sterk op in een aantal nummers. Qua stem doet Christina Martin me soms denken aan het frêle geluid van de voormalige ‘Bangles’-zangeres Susanna Hoffs, vooral dan in de meer emotioneel geladen liedjes als “Painting Blame”, “This Kind Of Pain” en slotnummer “Happy”. Maar ook in uptempo liedjes weet Christina Martin ons wel te bekoren. De beste nummers in deze wat meer vrolijke stijl zijn opener “Water It”, het hitgevoelige “What I Always Knew” en “Secret Song”.

Deze betoverende en erg warme stem behoort eindelijk eens wat meer aandacht te krijgen in de hedendaagse muziekwereld en het waarom van deze bewering kunt u zelf in oktober en november gaan achterhalen bij de komende live optredens van Christina Martin op diverse locaties in Nederland. Zeker doen als het even kan, en lees tegelijkertijd op deze Rootstime-pagina’s ook nog eens de special die we gemaakt hebben over deze Canadese zanglijster, evenals de recensie van haar live opgenomen album “A House Concert” uit 2011.

(valsam)

11 oktober 2012: Live Stage Marnix – Ede, NL
12 oktober 2012: Het Huis Verloren/Peticantus – Hoorn, NL
13 oktober 2012: De Oude Remise – Bad Nieuweschans, NL
14 oktober 2012: Roepaen – Ottersum, NL
16 oktober 2012: Blue Room Sessions – Den Bosch, NL
17 oktober 2012: Restaurant Mondani – Lochem, NL
18 oktober 2012: Dr. Rock – Almelo, NL
19 oktober 2012: Tivoli – Utrecht, NL
21 oktober 2012: Cultuurpaviljoen de Perk – Walsoorden, NL
22 oktober 2012: De Roode Bioscoop – Amsterdam, NL
23 oktober 2012: Ramble On Tuesday – Nijmegen, NL
30 november 2012: House Concert, Landgraaf, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Come Undone Records

video