DENNIS JONES -  MY KINDA BLUES (CD) & LIVE AT THE TEMECULA THEATER (DVD)

Soms kan een recensie vreselijk simpel zijn. Dennis Jones (Baltimore County, Maryland, East Coast) speelt potente bluesrock, met het accent op blues. Op zijn vierde cd 'My Kinda Blues' heeft hij daar enkel bassist Samuel Correa en drummer Michael Turner, twaalf eigen nummers, één cover en twee gastoptredens voor van doen. Hoge gasten dan wel, die indicatief zijn voor Jones' eigen stijl: Guitar Shorty speelt mee op 'You Took My Baby' (van de hand van Dave Thompson zaliger) en Kenny Neal beperkt zich tot harp en backings op 'Same Train'. Guitar Shorty's aanwezigheid is denkelijk een wederdienst voor Jones' 'Temporary Man' dat op Shorty's 'Bare Knuckle' cd staat. Voor het overige zijn de tracks alle 'zo goed als live' opgenomen, met een minimum aan overdubs, zoals dat bij dit genre eigenlijk wel hoort. Dat komt dan netjes uit bij zijn eigen label, Blue Rock Records. My kinda blues, jawel!

Enige verwarring zaait Nederlandse schlagerzanger Casper Janssen, die sinds de jaren tachtig diverse hits had onder het pseudoniem 'Dennis Jones' en tevoren ook als 'Tommy Foster' door het artistieke leven ging, maar dat geheel terzijde. De kans is klein dat de rechtgeaarde bluesfan zich zal vergissen.

Onze Dennis Jones weet hoe een song moet klinken, zingt uitstekend, met een stem die meer dan eens refereert aan Jimi Hendrix. En het blijft soms ook niet beperkt tot de stem. 'Never Go Away' bij voorbeeld is onmiskenbaar 'Jimi style'. Zijn gitaarspel hoeft voor niemand in deze stijl onder te doen, de ritmesectie staat als een huizenblok. We mogen eraan toevoegen dat Jones geregeld een sterke tekst in huis heeft, scherpe sociale kritiek in het openende 'Jesus On The Bottle', relationele humor in 'Same Train' ('Same train... different track'!), bedenkingen rond de geneugten van de moderne communicatiemedia die de.. communicatie alleen maar bemoeilijken ('Text Us Girl') Het hoeft een vlotte song niet in de weg te staan: 'Devil's Nightmare' ('...religion, gold and gasoline...', stelt hij na observatie) is zo'n killer track. 'Baltimore Blues', een ferm instrumentaal nummer, sluit de cd af, altijd nuttig om te tonen wat een gitarist allemaal in zijn mars heeft.

Wie het eerdere werk miste, zoals wij, hoeft niet ver te lopen om de 'schade' in te halen: in 2011 verscheen er een live DVD, die je al 'een inleiding tot...' kan beschouwen en waarop 'My Kinda Blues' op aansluit. 'Live At The Temecula Theater' bevat achttien songs, waarvan enkel 'Best That I Can' ook op 'My Kinda Blues' staat. De band, die beter 'The Three Hats' zou heten, geeft op de DVD van jetje. Feel good power blues waar je niet kwaad op kan zijn.

Antoine Légat

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Blue Rock Records
Info: Blind Raccoon

video