CHUCK LEAVELL - BACK TO THE WOODS (A tribute To The Pioneers Of Blues Piano)

Enkelen onder jullie zullen bij het horen van de naam Chuck Leavell denken aan de Rolling Stones, anderen aan Clapton en nog anderen aan The Black Crowes, artiesten waarbij Chuck achter de keyboards plaatsnam voor livetours en plaatopnames. Zij die, zoals mezelf, al wat langer meedraaien, hebben waarschijnlijk voor het eerst met de man kennis gemaakt via de succesvolle Allman Brothers cd "Brothers And Sisters" en een aantal daaropvolgende cd's van die groep. Vanzelfsprekend dook hij ook op bij andere Southern Rock bands, want hij woonde in Macon Georgia, stad van het befaamde Capricorn label.

Praten over Chuck Leavell kan je echter niet zonder zijn allergrootste passie die hij naast pianospelen heeft ook te vermelden, namelijk zijn engagement wat betreft de natuur, meer bepaald de bomen. Hij zet zich in voor het behoud van bomen en bos, vandaar dat zijn platenlabel ook "Evergreen arts" heet en een boom als logo heeft. Omdat wij echter een muzieksite zijn, dit slechts even terzijde en terug naar de muziek.

Na de tijdelijke split van de Allman Brothers band eind jaren zeventig, vormde hij samen met de drummer van die groep, Jaimoe, een nieuwe eigen groep: Sea Level, die een aantal eerder jazzy getinte Southern-rock releases uitbracht met de piano op een belangrijke plaats in het groepsgeluid. Zoals reeds gezegd is deze cd een ode aan een aantal van de meest belangrijke pianisten uit de roots en bluesmuziek. Met bovendien gasten als Keith Richards, Danny Barnes en John Mayer die meespelen op de cd, is "Back to The Woods" een boeiende rootsplaat geworden.

De cd opent sterk met "No Special Rider", een nummer geschreven door Little Brother Montgomery. Andere namen van vroege bluespianisten die we terugvinden op deze cd zijn Leroy Carr, Otis Spann, Memphis Slim en Skip James. Maar ook via het werk van meer obscure namen als Charlie Spand en Leola Mannlng laat Chuck ons kennismaken met de pioniers van de Amerikaanse bluespiano. Ook de medewerking van Candi Staton als leadzangeres op het nummer "The Blues Is All Wrong" en haar backingvocals op "Mean Mistreater" vormen enkele van de (talrijke) hoogtepunten op deze uiterst geslaagde cd.

Een van de beste blues-en rockpianisten van de laatste decennia levert met deze "Back To The Woods" opnieuw een uitstekende cd af, die de pioniers van de bluespiano terecht nog eens in het voetlicht plaats. Dat de man door zijn "Sing For The Trees Project" en zijn ecologisch verantwoorde boomkwekerij ook nog wat doet voor het milieu is dit dan ook mooi meegenomen.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Evergreen arts

video