COLLECTED - JOHN HIATT - THE MAMAS AND THE PAPAS - THE SEARCHERS - THIN LIZZY

Ze hebben weer wat bijzonders weten te vinden voor de nieuwe worp compilatie-cd's voor de Collected -serie, een onderdeel van een verzameling van Universal, die nu op de Europese markt losgelaten werd. Deze verzameling bestaat vooral uit oeuvres van een aantal van de meest invloedrijke artiesten en bands van de 20ste eeuw. Met meer dan 300.000 verkochte Collected exemplaren kun je met recht spreken van een succesvolle serie. Ditmaal gingen ze de samenwerking met Coast to Coast aan om deze zeer complete verzamelaars te maken. De grote namen uit vooral het roots-genre, die reeds een plaats kregen in deze serie zijn talrijk. Zo kon u reeds recensies lezen van The Allman Brothers Band (recensie) en The Velvet Underground (recensie), verzamelaars die eerder dit jaar zijn verschenen. Wie nog niet beschikt over een album van de legendarische groepen, The Mamas And The Papas, The Searchers en Thin Lizzy kan dit hiaat nu opvullen door de aankoop van de nieuwe compilatie-cd's, maar ook is John Hiatt reeds aan de beurt.

John Hiatt weet een perfecte rocksong neer te zetten. Hij verstaat de kunst om evenwicht in zijn muziek te brengen. Elk nummer heeft een mooie opbouw waar via de sterke strofes, melodieuze refreinen en onderbroken door een gevat tussenstuk, naar een duidelijke climax toegewerkt wordt. Hiatt heeft drie stijlen die binnen de noemer van de rockmuziek aan bod komen. Bekendste is de romantische popsong waarmee hij via 'Have a Little Faith in Me' zijn grootste hit scoorde. Als tweede maakt hij de vlotte rocksong. Tenslotte is er de rauwe, pure muziek waarbij de blues aan de basis ligt zonder echt prominent aanwezig te zijn. Het is een kruising tussen rock en blues gebracht door de basisbezetting drum, bas en gitaar. Zijn bekendste en beste album tracks zijn nu ook samengebracht op Collected, een zeer complete verzamelaar, zoals ook die van de drie eerder vernoemde bands. Aanschaffen is een must, want alle verzamelaars uit deze serie bestaan steeds uit een digipack met 3 cd's en een inlay-boekwerkje en bevatten stuk voor stuk naast de vele bekende nummers een groot scala aan B-kantjes, live opnames en andere speciale uitvoeringen. Het is goed om te weten dat deze compilaties steeds garant staan voor tijdloze kwaliteit.John Hiatt

De Amerikaanse singer/songwriter John Hiatt is een van de meest invloedrijke singer/songwriters van de vorige eeuw. Zijn solocarrière komt vanaf 1974 op gang. Hij heeft al 5 platen gemaakt en een aantal jaren in de band van Ry Cooder gespeeld wanneer hij in 1983 ‘Riding With The King’ maakt, een plaat met moderne rhythm & blues en met country & western-elementen. Met deze plaat oogst hij bewondering bij de kenners, maar commercieel succes blijft uit. In 1985 verschijnt ‘Warming Up To The Ice Age’. Van dit album wordt de single ‘She Said The Same Things To Me’ getrokken. Het duet met Elvis Costello, ‘Living a Little, Laughing a Little’, is een opvallend lichtvoetig werkje te midden van een plaat vol hardrock, funk en rhythm & blues. Met een klein budget maakt hij in 1987 ‘Bring the Family’. De plaat is merendeels live opgenomen (met o.a. Nick Lowe, Jim Keltner en Ry Cooder) en blijkt een meesterwerk. Opvallend detail is dat deze plaat zowel in 1987, 1988 als in 1989 een notering heeft in de album top 100. In 1989 is dat vanwege het uitbrengen van ‘Have a Little Faith In Me’ als single, dat een hit in Europa wordt. In 1995 krijgt Hiatt en Grammy voor zijn album ‘Walk On’ met gastoptredens van The Jayhawks en Bonnie Raitt. Zijn nummers zijn in de loop der tijd gecoverd door de meest uiteenlopende artiesten waaronder Bob Dylan, Willy DeVille, Ry Cooder, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, Eric Clapton, B.B. King, Willie Nelson, Joan Baez, Paula Abdul, Buddy Guy, the Desert Rose Band, Jimmy Buffett, Gregg Allman, Iggy Pop, Emmylou Harris, Rodney Crowell, Nick Lowe, The Nitty Gritty Dirt Band, Dr. Feelgood, Rosanne Cash, Jewel, Jeff Healey, Keith Urban, Joe Cocker, Chaka Khan, David Crosby, The Neville Brothers en Ilse DeLange. Mede daardoor is Hiatt een van de meest gerespecteerde en invloedrijke Amerikaanse singer-songwriter. Op dit deel uit de succesvolle 3CD serie Collected staan 58 nummers. De beste en bekendste album tracks, B-Sides, Live opnames, Akoestische 2 Meter Sessies en zijn samenwerkingsverbanden met Little Village en The Nitty Gritty Dirt Band.


The Mamas And The Papas

John Phillips, Cass Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips formeerden The Mamas & The Papas nadat voorgaande pogingen tot het opzetten van een folk-groep hadden gefaald. In hun 7 jarige bestaan (1965-1972) brachten ze 5 studio albums uit en hadden ze wereldwijde hits. The Mamas And The Papas waren een belangrijk onderdeel van de Zuid-Californische popscene van het midden tot eind jaren zestig. Samen met de Byrds, de Beach Boys en de Turtles, bombardeerden ze de hitlijsten met perfect geproduceerde liedjes en behoorden ze tot de weinige Amerikanen die succes hadden tijdens de zogenaamde ‘Britse Invasie’ van die tijd. Met de scherpe songteksten en arrangementen van John Phillips en muzikale ondersteuning van een aantal van de beste sessie muzikanten uit Los Angeles waaronder drummer Hal Blaine, bassist Joe Osborne en toetsenist Larry Knechtel, brachten zij de meest onvergetelijke liedjes van de jaren zestig uit zoals: “California Dreamin’”, “Monday, Monday”, “I Saw Her Again” en “Dedicated To The One I Love”. De band stond ook bekend om hun turbulente bestaan, met veel onderlinge intriges en drugsgebruik. In 1971 gaat de band officieel uit elkaar. The Mamas And The Papas - Collected 3CD serie bevat de grootste hits, beste album tracks, solo opnames van John Phillips, Cass Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips en samenwerkingsverbanden met Barry McGuire en Dave Mason.

The Searchers

The Searchers zijn samen met The Beatles en Gerry & the Pacemakers de grondleggers van de Merseybeat. Na diverse samenstellingen ontstond in 1961 de bezetting van The Searchers zoals die in 1963 wereldwijd zou doorbreken. Ofschoon The Beatles in feite de voorlopers waren van de Liverpoolbands, waren het The Searchers die als eerste van die lichting doorbraken in Nederland. Hun “Sweets for my Sweet” was de eerste Merseybeatsong die de Nederlandse hitparade beklom. In hun succesperiode (1963 t/m 1968) brachten The Searchers 22 singles en 5 albums uit. Niet alleen Europa lag aan hun voeten, de Amerikanen waren ook dol op The Searchers. In de lente van 1964 stonden ze met maar liefst vier singles in de Amerikaanse top honderd: ’Sugar and spice’, Ain’t that just like me’, ‘ Needles and pins’ en ‘ Don’t throw your love away’. Reden genoeg voor Universal en Coast to Coast om The Searchers – Collected uit te brengen. Op de 3CD serie staan de grootste hits, beste album tracks en speciale uitvoeringen van hun bekendste hits in het Duits en Frans.


Thin Lizzy

Het is zonder meer een van ’s werelds meest invloedrijke en populaire (hard)rockbands aller tijden. Thin Lizzy, uit Ierland afkomstig, maakt sinds de jaren zeventig furore met aanstekelijke en tijdloze rocksongs als ‘Jailbreak’ en ‘The Boys Are Back In Town’. Aanvankelijk met de flamboyante zanger en bassist Phil Lynott stevig aan het roer. De invloed van gitaristen als Brian Robertson en Scott Gorham valt echter ook niet te onderschatten. Na de dood van Lynott in 1986 lijkt Thin Lizzy definitief een gedane zaak, maar vanaf de jaren negentig duikt de groep in verschillende incarnaties weer op. En wie de heren de laatste jaren zag optreden, die weet dat Thin Lizzy met een arsenaal aan tijdloze rocksongs nog altijd een weergaloze show neerzet. Het debuut album ‘Thin Lizzy’ kwam uit in 1971 en de band had hun eerste Nederlandse hit in 1973 met “Whiskey in The Jar”. Op dit deel uit de succesvolle 3CD serie Collected staan 55 nummers. De beste en bekendste album tracks, rarities en nummers van de solo albums van Phil Lynott.

 

Artiest info
   
   

Label: Universal Music
Distr.: Coast to Coast