BAI KAMARA JR. - THIS IS HOME

Met 'Disposable Society' had Bai Kamara Jr., singer-songwriter met roots in Sierra Leone (West-Afrika), twee jaar geleden een gesofisticeerde, gestroomlijnde dansplaat gemaakt. Maar hij zou zich geen 'Urban Gypsy' voelen als er in die songs ook geen engagement zat voor de zwakkere in onze maatschappij, de Afrikaanse maar ook die in zijn adoptieland België. Sociaal engagement en milieubewustzijn vonden ook uitdrukking in de vurige teksten op een bedje van reggae, Latin en Cubaanse ritmes. Zonde dat een cd, die op twee sterke poten staat, muzikaal en tekstueel, niet meer aandacht krijgt, want het ene been blijkt het andere te schragen, niet te hinderen. Een song als 'Rise' heeft alles om een breed publiek te behagen, maar zoals een songtitel aangeeft: 'I Hope Our Misery Doesn't Entertain Your World'...

Waar ga je van daar uit? Of liever, waarheen voert de creativiteit je dan? Als een project rijp is, dan dient het zich soms zelf aan. Bai had op gitaar enkele intieme liefdesliedjes geschreven, niet meteen bestemd om daar een cd van te maken. In de lente van 2011 bracht hij een bezoekje aan de vertrouwde Avalon Studio in Tervuren. Chef technicus André Bontems vroeg of hij nog nieuwe songs had gepend en Bai speelde 'For The Promise Of Gold'. Ze besloten die dan maar in te blikken. Dat werd dus de eerste opname, ééntje dat het hele project in gang zette. Het is dan ook een sterke song, de enige echt geëngageerde ook ('Like A Warzone' zou misleidend kunnen zijn, maar die song handelt over een vriend die het niet meer ziet zitten), die blijkbaar de moeilijke situatie beschrijft van inwoners van Sierra Leone ten tijde van de burgeroorlog (1991-2002; in april nog werd Charles Taylor van buurland Liberia veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd in Sierra Leone)

Om intimiteit en spontaneïteit te behouden, geschiedden de opnames in de knusse controlekamer. Geen demo's, overdubs of andere foefjes, op die manier bleef de cd gecentreerd op stem en gitaar. Sporadisch hoor je een bijkomende akoestische gitaar, een staande bas, percussie, een vibrafoon, een cello (twee maal in een arrangement), één keer een voorzichtige slide gitaar. Intiemer is nauwelijks denkbaar. In zo'n geval kunnen de songs niet liegen. Het zijn dromerige overpeinzingen ('This Is Home', het heerlijke 'Lift Me Up'), vaak zit er een onderhuidse swing in ('I'm In Love Again', bossa in 'When You Were Mine', 'Let's Get Back To Love'), pure soul stuurt een aantal tracks ('My Love Is Here', 'Your Love Means The World To Me', 'She Ain't Coming Back (If She Knew)') Of het nu sterke, ja, dwingende gevoelens van gevonden liefde, beleving van liefde, verloren liefde, thuis te komen of thuis te zijn, Bai vindt altijd wel de juiste woorden.

Onze persoonlijke favoriet, behalve het al vermelde, 'kleine' 'Lift Me Up' is 'Do You Still Think Of Me (Like The Way I Think Of You)' met de cello van Pieter Hulst en een kwartet cello's, de soundtrack bij een verloren liefde die blijft hangen in elke kier van de verwonde ziel. Slotnummer 'It Used To Be' mag er in al zijn hunkering ook zijn: Bai laat zich drijven op Afrikaanse jeugdherinneringen. En of die 'voorzichtige slide gitaar' van hierboven (Eric Moens) de weemoed schraagt! Met 'This Is Home' heeft Bai Kamara Jr. opnieuw een meesterlijke plaat gemaakt, zij het van een totaal ander karakter dan 'Disposable Society'. Dat de songs werken van de eerste maal ondervonden we tijdens een sessie in FNAC Gent, maar ook na vele luisterbeurten blijven ze overeind, verraden ze kleine geheimpjes die je een eerste maal niet hoort. Voor de fijnproever.

Antoine Légat

Artiest info
Website  
 

video