NEW BLUES - NEW BLUES

“Op maandag 13 augustus is er voor vele mensen, maar ook voor de band, iets onvoorstelbaars gebeurd. Chiel Brat (de drummer) is tijdens zijn verblijf in Brussel aangereden door een auto en is overleden. Het is moeilijk te bevatten dat dit gebeurd is, helaas moeten we de waarheid toch onder ogen zien.”

Deze woorden op de bandpagina van New Blues op Facebook sloegen bij mij in als een bom. Enige weken geleden had ik net via de post hun eerste officiële opnames ontvangen op cd. Weliswaar nog geen volledige cd, maar een EP met zes zelfgeschreven nummers. De presentatie stond gepland op 28 september in Zutphen en dan dit vreselijke bericht!

Vier jongeren, Joris IJland, Joyce van der Hoorn, Steven Trompert en Chiel Brat, studeren op het ROC van Amsterdam en hebben een gemeenschappelijke passie namelijk muziek maken en dan met name blues. Ze willen laten horen dat er ook binnen de blues sprake kan zijn van vernieuwing en wel zo dat deze muziekstroming ook bij jongeren weer op hun Ipod komt te staan. 'Een mengeling van rauwe blues, soul en moderne rock', zo omschrijven zijzelf hun muziek. Er volgen optredens en er worden prijzen gewonnen bij bandwedstrijden en een doorbraak is op handen. De vier duiken de studio in om ter promotie zes nummers op te nemen en deze uit te brengen op cd.

Het openingsnummer ‘Going Home’ laat horen dat dit een hecht gezelschap is. Geen ego’s, maar getalenteerde muzikanten die elkaar de ruimte geven om uit te blinken op hun eigen instrument. Invloeden uit ‘southern rock’ zijn in dit nummer duidelijk aanwezig. Drummer Chiel Brat en bassiste Joyce van der Hoorn zorgen voor meer dan een strakke backing door mooi gespeelde breaks. Het swingende pianospel van Joris IJland en de steeds op tijd aanwezige gitaar riff’s van Steven Trompert zorgen er voor dat je bij de les blijft. Oké, de zang klinkt niet doorleefd, maar dat kan natuurlijk ook nog niet als je net in de twintig bent. ‘Back to Me’ blinkt uit door de uitstekende compositie. Prachtig om zoveel afwisseling binnen een nummer te horen. Bij het schrijven van ‘Leaving Me’ heeft de band goed geluisterd naar ‘Heartbreak Hotel’ van Elvis; gewoon een lekker swingend nummer met prima gitaarwerk van Steven Trompert. Het mooiste nummer op deze EP is 'I’ll Do My Best’, een mooi ingetogen gespeelde slow blues. ‘I Need You’ is het meest stevige nummer op deze EP. Zeker geen bluesrock, maar wel lekker pittig gespeeld. De dragende baspartij van Joyce, Joris die zijn mondharmonica uit zijn broekzak heeft gehaald, maar ook weer zijn piano prima bespeelt, Steven die tot aan het randje of net iets daarover aan zijn snaren plukt en dan samen met die fantastische drummer Chiel Brat voor de allerlaatste keer samen het mooie bluezy ‘Mean Woman’ inzetten het slotstuk van deze EP.

Ruud Monde

 

 

Artiest info
Website  
 
   

R.I.P. Chiel Brat
17/09/1989 - 13/08/2012