DIGGER BARNES – EVERY STORY TRUE

De thuishaven van singer-songwriter Digger Barnes ligt in St. Pauli, één van de 105 stadskwartieren van de Duitse stad Hamburg. Dit lijkt me niet direct een ideale locatie om als voedingsbodem te dienen voor de verhalende troubadourliedjes die deze artiest heeft opgenomen voor zijn nieuwste plaat “Every Story True”, de opvolger van debuutalbum “Time Has Come” uit 2009.

Maar die sporen van een Duitse grootstad zijn nergens te bespeuren op de door Americana-muziek overheerste plaat van Digger Barnes. Je zou het werk van deze muzikant eerder thuisbrengen in de zanderige woestijnvlakten of de Amerikaanse prairie waar ook andere artiesten als Howe Gelb (‘Giant Sand’) of de heren van ‘Calexico’ hun inspiratie vonden.

Met country noir en gospelmuziek in het geheugen schreef Digger Barnes in de voorbije maanden negen tracks voor deze nieuwe plaat. Daar horen een murder ballad als “Devil’s Child”, een desolate westerntrack als “Long Way” en het akoestisch gebrachte “Pure As Gold” bij de mooiste nummers. Liedjes over de belevenissen van een rondreizende artiest die af en toe terug naar huis keert om daar alles nog in zijn oorspronkelijke staat terug te vinden.

Digger Barnes bespeelt op deze nummers diverse snaarinstrumenten als gitaar, banjo en contrabas en hij vond in Mosquito Hopkins een ideale bondgenoot als multi-instrumentalist voor de studio-opnamen. Van de tracklijst onthouden wij naast de hierboven reeds aangehaalde songs graag ook het rustige nummer “The Letter” en het wat naar bluegrass neigende liedje “The Real Way”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Hometown Caravan + Barnes & Quincy

video