THE ROMANTICOS – MY TIME

Uit het Baskenland zijn deze Romanticos afkomstig. Spilfiguur van de band is gitarist en zanger Iker Piris. Op drum is er Hilario Rodeiro en op bas Xavier Barrenetxa. Hun namen verraden hun afkomst. In deze trio bezetting brengen zij retro bluesmuziek met als hulp een piano en orgel op een of 2 nummers. Voor zover ik kan achterhalen op het web is deze plaat hun debuut.

De hoes is retro en doet denken aan een hoes van de vroege Thunderbirds of Seatsniffers. Van de 11 nummers op deze plaat schreef Iker Piris er 7 en staan er 4 covers op. Opener “I’m Worried” is een blues in de West Coast stijl met piano en een vloeiende gitaarsolo. Hetgeen het nummer optrekt zijn de handclaps midden in de song. Het vloeiende gitaarspel valt ook op in de tweede song “Sometimes”. Ze spelen als een goed geoliede machine. Het enige wat een beetje tegenvalt is de stem van Iker die te gewoon is voor de bluessongs. Goede blues heeft een zang nodig waarbij er een kras of wat gruis van het leven op de stem zit.

“You Make Me Feel So Fine” laat horen dat ze ook een slow blues aankunnen. De eerste cover is het instrumentale “Walking Down College Street”. Uptempo en gedreven is er “If You Are My Friend”. Op zichzelf is het niet slecht maar er ontbreekt iets om de aandacht voor de 100% bij de plaat te houden.

Midden in de plaat komen de covers: “Life Wire” van de Meters, een instrumental. Gevolgd door Jimmy Rogers “That’s All Right” een nogal risicoloze versie van het nummer. “If You Love Me Like You Say” van Albert Collins heeft een drive en energie die je aandacht vraagt en kan houden. Eindigen doen ze terug met 2 eigen nummers: “Mamma Come Back Home” en “JJ Country”. Deze laatste instrumentale afsluiter is een uptempo country rocker.

Blues uit het Baskenland. Met alle sympathie die ik heb voor deze mannen: we hebben in ons eigen land zeker even goede groepen en trio’s wiens platen je kan kopen. Als ik ze in San Sebastian op een affiche zie staan zou ik gaan kijken. Maar om nu speciaal, absoluut deze plaat in huis te gaan halen is wat overdreven. Daarvoor is alles aan deze plaat iets te middelmatig.

(Lisael)

Artiest info
Website  
 

Label: Gaztelupeko Hotsak

video