MARK BATES – NIGHT SONGS

Als zoon van een arts uit Hurricane, West Virginia en als kleinzoon van een dominee die predikte voor de ‘Pinksterbeweging’ werd het jonge leven van de nu 24-jarige singer-songwriter Mark Bates zwaar beïnvloed door de eeuwenoude gospelmuziek die in de vieringen in deze kerk werd gezongen en gespeeld.

Met zijn eigen composities is deze songsmid toch meer naar de traditionele folkmuziek afgeweken, getuige daarvan zijn debuutplaat “Down The Narrow” die hier een tijdje geleden door collega ‘Lewis’ de hemel in werd geprezen. Terwijl die plaat nog een cover van Townes Van Zandt’s song “Flying Shoes” bevatte staan er op zijn tweede album “Night Songs” enkel elf nieuwe, eigen nummers.

Dat zijn trouwens zeer respectabele liedjes met doordachte songteksten en knappe melodieën waarvoor Mark Bates een hele batterij aan muzikanten in de studio heeft gehaald, inclusief een strijkensemble. Qua stemgeluid doet hij me in een aantal songs denken aan Tony Dekker van de Canadese groep ‘Great Lake Swimmers’ en ook enkele nummers op deze plaat zouden niet misstaan op een album van die succesformatie.

Onze favoriete tracks op “Night Songs” zijn het liefdesverhaal in “How Good You Look”, de wat mysterieuze emoballad “No One There”, het schitterende “Lucinda” en het introspectieve en directe “The Fool That I Am”. Daarnaast genieten wij hier mateloos van het intimistische “West Virginia And You” over zijn heimwee naar huis en het supersimpele, maar net daardoor o zo mooie “Rosie” dat met enkel wat akoestische gitaar als muzikale begeleiding wordt gebracht.

Mark Bates woont momenteel in Los Angeles waar hij ook filmmuziek schrijft en naast zijn hobby als muzikant professioneel ook nog actief is als politieofficier. Maar een verdiende doorbraak als zanger en performer is zijn ultieme ambitie. Het lijkt ons een realistisch haalbaar objectief te zijn als we naar de hoge kwaliteit van de liedjes op “Night Songs” luisteren. Maar tegenwoordig hoort daar ook nog een behoorlijke dosis geluk bovenop te komen. Het team van Rootstime wenst Mark Bates alvast het allerbeste toe bij zijn gedreven zoektocht naar dat succes.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

info: Michael J. Media