BEN CAPLAN & THE CASUAL SMOKERS - IN THE TIME OF THE GREAT REMEMBERING

Hij komt uit Canada, meer bepaald uit Halifax in Nova Scottia, wou na zijn studies geschiedenis verder filosofie gaan studeren (vandaar wellicht de ruige baard en haren), maar raakte zo opgeslorpt door zijn muziek dat hij, gelukkig voor ons, daarvan afzag.

De hoogst originele muziek waarmee Ben Caplan ons laat kennismaken is een combinatie van Tom Waits - achtige vocalen, zelfs wat Nick Cave invloeden hier en daar en op instrumentaal gebied Russisch - Joodse klezmer sferen naast Keltische en zigeuner invloeden. Je merkt het, hoewel er altijd die sterke verwijzingen naar Tom Waits zullen zijn in stemgeluid en doordachte, soms lichtjes absurde teksten is er ook meer dan voldoende eigenheid om de vergelijkingen met deze laatste af te zwakken en kennis te maken met het muzikale natuurtalent dat hij blijkt te zijn.

De bewondering voor Ben Caplan's muziek groeit bij mij met elke beluistering meer en meer. Het tweetal "Conduit" en “Bang To Break The Drum” zijn de songs die je eerst zullen aanspreken vanwege de ruige vocalen en aparte instrumentatie. Het zijn echter de meer subtielere ballades zoals "Drift Apart" en de gospelsfeer in de song over een zelfmoord "Down To The River", die je wat later nog meer weten in te palmen door hun intense puurheid. Song voor song weet Caplan je aandacht vast te houden en afgaande op de clips van zijn live concerten lijkt het ook dat een van zijn optredens meemaken meer dan de moeite waard moet zijn.

Zijn begeleiders, The Casual Smokers, kunnen werkelijk alle stijlen moeiteloos aan, en gebruiken daarvoor de meest uiteenlopende instrumenten om voor een perfecte omlijsting te zorgen voor Ben's aparte stem. Melodica, banjo, megafoon, klarinet en saxofoon zorgen voor wat eigenzinnige, folkloristische elementen in zijn muziek en zijn sound proberen onder te brengen in een bepaald vakje is onbegonnen werk

"In The Time Of The Great Remembering" van Ben Caplan & The Casual Smokers is voor ons dan ook de eerste echt aangename verrassing van het nieuwe jaar op muzikaal gebied, moge er nog meer originele releases van dit kaliber volgen.

(RON)

*Sept 1 @ Roodehaan, WARFHUIZEN, NL
*Sept 2 @ Abbey Sessions, THORN, NL
*Sept 2 @ Effenaar Tuin, EINDHOVEN, NL (**Brandend Zand Festival)
*Sept 5 @ Paradiso, AMSTERDAM, NL
*Sept 6 @ Simplon, GRONINGEN, NL
*Sept 7 @ VLIELAND, NL (**Into the Great Wide Open)
*Sept 8 @ Stad Als Podium, HAARLEM, NL
*Sept 9 @ Timboektoe, WIJK AAN ZEE, NL
*Sept 9 @ Paard van Troje, DEN HAAG, NL
*Sept 14 @ De Nodige Deugd, MOORSLEDE, BE
*Sept 16 @ La Truite de Argent, TAVIGNY, BE

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cool Buzz / Sonic Rendezvous

Distr.: Excelsior /V2

Info: Filip De Groote

video