THE EMPERORS OF WYOMING – THE EMPERORS OF WYOMING

Leadzanger en gitarist Phil Davis, gitaristenbroederpaar Pete en Franklin Lee Anderson en drummer Butch Vig hebben na vele jaren elkaar uiteindelijk gevonden om een nieuwe groep op te richten onder de opvallende naam ‘The Emperors Of Wyoming’ en er een gelijknamige debuutplaat mee op de markt te brengen.

Die groepsnaam is trouwens geen eigen uitvinding maar was de titel van de openingstrack op het debuutalbum ‘Neil Young’ van deze Canadese superster uit 1968, een plaat die destijds precies op 12 november 1968, zijnde de 23e verjaardag van Neil Young werd uitgebracht.

De stuwende kracht achter dit project ‘The Emperors Of Wyoming’ is drummer Butch Vig die vooral gekend is in de muziekwereld als drummer en medeoprichter van de alternatieve rockgroep ‘Garbage’ uit Madison, Wisconsin. Hij zal ook de geschiedenis ingaan als de producer van het succesalbum “Nevermind” van ‘Nirvana’ en produceert deze dagen albums voor o.a. ‘Garbage’ en ‘Green Day’.

De Anderson-broers hebben dan weer een verleden in de muziek als oprichters van de groep ‘Call Me Bwana’ die vooral roem wist te vergaren in San Francisco Bay. Begin 2009 ontstond dan het idee om met dit project te beginnen nadat Phil Davis de andere leden had aangepord om eens iets samen te gaan doen, bijvoorbeeld een folk & rockplaat maken. Het duurde echter tot 2011 vooraleer de vier bandleden hun agenda’s op elkaar konden afstemmen en een gemeenschappelijk gaatje vonden om de studio in te trekken voor de opname van dit album “The Emperors Of Wyoming”.

Negen songs werden door de vier groepsleden bij elkaar gepend en als afsluiter op deze plaat kozen ze er voor om een gesmaakte cover te brengen van het nummer “Bless The Weather” uit het rijke repertoire van John Martyn. Bij de meest beklijvende nummers rekenen wij alvast rocksong “Avalanche Girl”, de rockballads “Never Got Over You” en “I’m Your Man” en de slepende countryballad “Sweep Away”. “Cornfield Palace” is dan weer een pure traditionele countryrocker waarin de pedal steelgitaar van Frank Anderson een instrumentale hoofdrol krijgt toebedeeld.

‘The Emperors Of Wyoming’ is een viertal dat helemaal niets meer hoeft te bewijzen in de hedendaagse muziekwereld. Daarom kunnen ze met volle overgave en plezier enkel die nummers brengen waar ze zelf van houden en dat is dan ook duidelijk hoorbaar op de tien tracks die voor dit debuutalbum werden opgenomen.

(valsam)

RELEASE DATUM: 17 SEPTEMBER 2012

Artiest info
   
 

Label: Proper Recordings
Distr.: Rough Trade