STOLEN RHODES – FALLING OFF THE EDGE

Zanger-gitarist Matt Pillion, gitarist Kevin Cunningham, bassist Dan Haase en drummer J.T. Dubosky vormen sinds mei 2009 de basis van de uit Philadelphia afkomstige rockformatie ‘Stolen Rhodes’. Pas nu komt deze band met een eerste volwaardige studioplaat op de proppen die als titel “Falling Off The Edge” heeft meegekregen.

Op dit debuutalbum brengt ‘Stolen Rhodes’ negen eigen composities die meestal stevige rocksongs opleveren. Zo wordt er afgetrapt met “Keeps Us Moving” waarin gitaren, bas en drums voor een naar hardrock neigende klank zorgen. Opvolger “Blue Sky” kan echter al gemakkelijker als ‘Americana’ geklasseerd worden en doet ons denken aan iemand als John ‘Cougar’ Mellencamp of Shooter Jennings.

De vrij tijdloze naar de jaren ’70 neigende nummers volgen elkaar rustig op zonder één of andere uitschieter te kunnen noteren, maar anderzijds is er ook geen moment van zwakte terug te vinden op deze knappe eersteling van ‘Stolen Rhodes’. Matt Pillion’s stem lijkt soms wat op die van ‘Bad Company’- en ‘Free’-frontman Paul Rodgers en ook de sound van de band roept af en toe herinneringen op aan deze Britse superrockgroepen uit de seventies.

Zelf zeggen de bandleden dat de in hun woonbuurt in Ashley Park residerende Bruce Springsteen een belangrijke invloed op hun loopbaan in de muziek heeft gehad. Toch horen we diens kenmerkende stijl niet echt terug in de muziek en de songs van ‘Stolen Rhodes’, tenzij misschien in het zachtere nummer “Freight Train” of in de klassieke rocksong “All I Need”. Onze favoriete track uit dit album is trouwens een regelrechte rockballad die conform de songtitel in a ‘Beautiful Way” wordt gepresenteerd.

Nog snel even een leuke anekdote ter afsluiting: de groepsnaam ontstond toen de ‘Rhodes’-keyboards van zanger Matt Pillion in het prille begin van zijn muzikale carrière werd gestolen. Maar die toetsen hebben ze niet echt nodig om hun stevige rocksongs te brengen want gitaren, bas en drums volstaat ruim. Enkel in het nummer “One Day Everyday” wordt een ‘Wurlitzer’-orgel gehanteerd om een speciale sound voor die song te creëren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Info: Michael J. Media

video