SKYDIGGERS – THE TRUTH ABOUT US / A TWENTY YEAR RETROSPECTIVE (CD + DVD)

22 heel mooie rootsrocksongs gebundeld op één verzamelplaat + een dvd met zes in de ‘Dakota Tavern’ in Toronto, Canada opgenomen tracks. Ziedaar een sterk gecondenseerde samenvatting van één van de mooiste platen die ik dit jaar in handen mocht krijgen: “The Truth About Us / A Twenty Year Retrospective” van de Canadese rootsrockgroep ‘Skydiggers’.

Deze formatie kende zijn ontstaan in Toronto in 1987 en maakte in de voorbije 25 jaar diverse personeelswisselingen door, maar bestaat momenteel uit de originele stichters, zanger Andy Maize en gitarist Josh Finlayson, aangevuld met bassist Ron Macey, organist Michael Johnston en drummer Noel Webb. In totaal verschenen er tot op heden twaalf full-cd’s van deze groep op de markt en ze treden regelmatig samen op met andere grote Canadese performers als ‘Cowboy Junkies’, ‘Blue Rodeo’ en Daniel Lanois.

Het handelsmerk van ‘Skydiggers’ bestaat uit romantische ballads en door voormalig bandlid Peter Cash (nu ‘Cash Brothers’ samen met zijn broer Andrew) en Andy Maize in close harmony gezongen liefdesliedjes met als typerende referentie de song “I Will Give You Everything” uit 1989 (zie video). Maar een beluistering van deze verzamelaar zal u doen besluiten dat deze formatie over heel wat meer potentiële hitsongs in zijn discografie beschikt.

Een opsomming van de naar onze smaak beste songs leidt tot het volgende uitgebreide lijstje: “I Will Give You Everything”, “You’ve Got A Lot Of Nerve”, “Slow Burning Fire” en het wel erg sterk op iets van ‘Traveling Wilburys’ lijkende “Where’s My Baby, Tonight?” dat gaat over het net voor haar 3e verjaardag overleden dochtertje van Andy Maize. Verder genieten we van “The Truth About Us”, countryrocker “80 Odd Hours”, de met zangeres Sarah Harmer schitterend in duet gezongen countryballad “Dear Henry” en het aan Tom Waits herinnerende “Hello Beautiful Life”.

Dit album van ‘Skydiggers’ is geen ‘collector’s item’ maar veel eerder een ‘collector’s must have’ en voor hen die nog geen werk van deze Canadese band in de cd-kast hebben staan is het een zeer aangename kennismaking met pure Americana uit Canada. Overigens tot slot ook nog een grote pluim voor de zeer verzorgde uitgave van deze verzamelaar, inclusief heel informatief cd-boekje.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records

Distr.: Sonic Rendezvous

video