THE GRAND UNDOING – APPEASING THE SICK (Vinyl LP)

Seth A. Goodman maakte in een vorig leven samen met Kevin Mahoney de helft uit van ‘The Diamond Platinum Rings’, een Amerikaanse apocalyptisch duo dat in close harmony nummers bracht en met “The Stoned And The Lonely” en “6 Songs From The Ghost Net” twee platen op zijn konto heeft staan. Deze muzikant uit het stadje Quincy in Norfolk County, Massachusetts is een multi-instrumentalist die speelt op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, piano en glockenspiel (een soort xylofoon).

Onder de naam ‘The Grand Undoing’ heeft Seth Goodman met de hulp van Tony Goddess, Dana Colley, David Michael Curry en Allen Devine onlangs een zelf geproduceerd album afgeleverd dat enkel in de vorm van een vinyl elpee op de markt zal verschijnen. Deze plaat heeft als titel “Appeasing The Sick” en bestaat uit tien nummers die door Goodman zelf werden gecomponeerd.

Openingstrack “There’s Only So Many Nights In Your Life” is een modern popsong die wordt gevolgd door een rustig kabbelende countryballad “Frontline”. “If Ever You Want Me” wordt op een meer eclectische wijze gezongen, net als het meer donkere “Streetlights” en “Shadblow Tree” waarbij aan dit laatste nummer bovendien wat extra rockelementen werden toegevoegd.

De song met de grootste hitgevoeligheid op deze plaat is naar onze mening het catchy en vlot in het gehoor liggende “Kites In May”. In het punkerige “The Town Where I Was Born” en “Alive Overnight” duiken flarden op uit de sound van de Britse punkband ‘The Clash’. Overheersend op dit album is toch de aandacht die werd besteed aan de melodieën van de meeste tracks.

Wat ons tenslotte een beetje stoorde bij het beluisteren van deze plaat was het soms wat te rauwe zangwerk van Seth Goodman die er qua toonvastheid ook nog wat werk voor de boeg heeft en er niet altijd juist op zat, hoewel hij in de meer verfijnd gebrachte ballads af en toe deed denken aan Scott Walker, de vroegere leadzanger van ‘The Walker Brothers’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Secret Candy Rock Records

video