TIM BARRY – 40 MILER

“40 Miler” is de titel van de allernieuwste, vierde plaat van folkzanger en songschrijver Tim Barry uit Richmond, Virginia. Het is de opvolger van het album “28th And Stonewall” uit 2010 en de daarvoor uitgebrachte albums “Manchester” en “Rivanna Junction”. Hij was in een vorig leven actief als frontman van de hardcoreformatie ‘Avail’ en heeft jaren geleden voor zijn solocarrière besloten om een geheel andere richting uit te gaan.

Op deze nieuwe plaat klinkt deze troubadour vrij optimistisch en vrolijk in tegenstelling tot vroeger werk dat veel donkerder was. Op “40 Miler” staan echter twaalf meer uptempo gebrachte liedjes waarin regelmatig één of andere kwinkslag werd verwerkt. We zijn echter niet onverdeeld tevreden over dit album omdat de 12 songs nogal klinken als ’12 in een dozijn’ met nauwelijks enige variatie in ritme en sound.

De uitzondering op deze vaststelling kan gevonden worden in de samen met zangeres Julie Karr gezongen nummers “Adele And Hell” en countryballad “Hobo Lullaby” en in “Amen (Osheaga)”, een folkcountrygospelrocker die helemaal aan het einde van deze plaat werd geplaatst.

Het meest commerciële liedje op “40 Miler” is wellicht “Wezeltown” dat met handgeklap wordt begeleid en waarschijnlijk op enig enthousiast meezingen van het publiek kan rekenen tijdens live optredens. Het onderwerp van dit nummer is de vergankelijkheid van het leven op aarde en het primaire advies van Tim Barry is om ons daar niet teveel zorgen over te maken en met volle teugen van elke minuut in ons leven te genieten.

Laten we duidelijk wezen: dit is zeker geen slechte plaat, maar we konden ons tijdens de beluistering niet van het gevoel ontdoen dat er meer had ingezeten omdat Tim Barry zeker een knappe tekst- en songschrijver is. Misschien zullen we onze mening bij een volgende plaat met plezier moeten herzien.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Chunksaah Records

video