THE TWO MAN GENTLEMEN BAND - TWO AT A TIME

Dit duo, bestaande uit Andy Bean op een Gibson tenor gitaar en Fuller Condon op staande bas, leerde elkaar kennen in Central Park, New York waar ze beide het harde leven leiden van gepassioneerde straatmuzikanten.

Een gedeelde voorliefde voor pre war jazz, folk en een vleugje vaudeville, gecombineerd met alle goede dingen van het leven, zoals drank, mooie vrouwen en lekker eten bracht hen onder andere naar het warme California waar ze samen voorzichtig maar gestaag naam maakten als The Two Man Gentlemen Band.

Inmiddels is Two At A Time, hun zevende album alweer, uit op Bean-Tone Records en markeert een ijkpunt in de carrière van het duo. Geen folky deuntjes meer, de banjo is immers ingeleverd voor de prominent aanwezige Gibson, maar intelligente swing, hot jazz en bluesy arrangementen, met overheerlijke, licht spottende teksten die een sterke focus kennen op de al eerder genoemde geneugten des levens: een drankje meer of minder, haute cuisine en het relaxte leventje aan de rand van een swimming pool in het gezelschap van meer dan aangename vrouwen.

Ook muzikaal zit het werk van The Two Man Gentlemen Band prima in elkaar. Het warme geluid van 1962 Gibson ETG 150 tenor gitaar van Bean resoneert heerlijk met het strakke basspel van Condon en lijkt je als een ware tijdmachine mee terug te nemen naar de gouden tijden van het legendarische duo Slim & Slam, Louis Jordan en Charlie Christian. Bean beschikt daarbij over een klassiek, ingetogen stemgeluid, inclusief een theatraal hikje wat zo af en toe voorbij komt.

Opgenomen in Pasadena, California en daarbij geassisteerd door rockabilly legende Wally Hersom (voormalig bassist van Big Sandy & His Fly-Rite Boys) is Two At A Time een fraai document geworden met een nostalgisch maar tegelijkertijd ook dynamisch karakter. Niet in de laatste plaats door de bewuste keuze om de plaat lekker kaal op te nemen met gebruikmaking van jaren ’40 en ’50 microfoons en zonder digitale bij effecten.

Wat mij betreft wordt het tijd voor de definitieve verovering van Europa door deze vermakelijke bon vivants uit New York City.

Ferenc Koolen

Artiest info
   
 

Label: Bean - Tone Record

video