JOHN PRIMER - BLUES ON SOLID GROUND

Zijn album ‘Poor Man Blues’- Chicago Blues Sessie’ dateert inmiddels van 1991. Twintig jaar al staat deze bluesveteraan solide verankerd in de woelige wateren van de Chicago-blues. Nog geen twintig jaar belandde hij vanuit het zuidelijke Mississippi in de Windy City, brandhaard van de elektrische blues. Vanaf 1974 tot 1980 stond hij in Theresa’s Lounge in Chicago en begeleidde hij met zijn gitaar de toekomstige blueslegendes. Hij speelde mee aan de zijde van Muddy Waters, Willie Dixon, Buddy Guy, Junior Wells en verschillende jaren bij Magic Slim & The Teardrops. Hij bracht al een dozijn albums uit en toert nog steeds in Amerika en Europa. Als iemand dus mag beweren dat hij met de blues vergroeid is dan is het wel deze bluesman die ervan overtuigd is dat de belangrijkste zaken in het leven bestaan uit familiezin, religie, plezier maken en muziek.

In dit tweede album bij ‘Blues House Productions’ hebben zijn zelfgeschreven songs dan ook enige autobiografische inslag. De blues maakt deel uit van zijn verleden, gedachten, gevoelens en drijfveren. Bovendien krijgt hij gezelschap van muzikanten voor wie hetzelfde geldt. Zo reisde ook pianist Barrel House Chuck van Miami naar Chicago om daar met Sunnyland Slim en Pinetop Perkins op te trekken. Diens pianobegeleiding naast de lichtelijk raspende stem van Primer harmonieert wonderwel. Ook de harmonica van Russ Green en de bescheiden drumbeat van Kenny ‘Beedy’ Smith passen bij de heerlijke traditionele blues van Primer die geen seconde verveelt. Primer speelt finger-pickend of slide en behalve de titeltrack en ‘Power Of Attorney’ is ook ‘Poor Man Blues’ een juweeltje. Op het sobere ‘When I Leave Home’ hoor je alleen gitaarbegeleiding naast de versluierde tristesse in Primers stem.

In al zijn songs primeert de eenvoud en ook de productie houdt Primer sober. Hij producete het album zelf samen met Lisa Becker. Dat bevordert de intimiteit van alle dertien songs alsof de vier begeleidende muzikanten zich in de huiskamer rond de zanger schaarden nadat deze even daarvoor alle meubels aan de kant had geschoven. Er rekening mee houdend dat Primers album ‘All Original’ in 2010 toen al genomineerd werd voor ‘Best Traditional Album of the Year’, mag dit ook gelden voor ‘Blues On Solid Ground’ met dien verstande dat hij effectief ook een Award verdient en krijgt. Als er iemand is die via zijn verhalen en inlevende vertolking de traditionele blues van Muddy Waters en Elmore James levendig houdt dan is het wel deze John Primer die bovendien creatief aan de slag gaat met het oude erfgoed. En om het nog eens te benadrukken: de pianoklanken van Barrelhouse Chuck werken als cafeïne.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Blues House Productions