LOWLANDS & FRIENDS PLAY WOODY – BETTER WORLD COMING

‘Lowlands’ kennen de meeste muziekliefhebbers als een driedaags popfestival in het Nederlandse Biddinghuizen en de toeristisch geïnspireerde lezers zullen bij het horen van die naam misschien eerst denken aan het wondermooie gebied in het zuiden van Schotland dat daar dienst doet als tegenhanger van de noordelijk gelegen en veel meer beroemde ‘Highlands’.

Minder of wellicht totaal onbekend is de muziekgroep ‘Lowlands’, geformeerd door de Britse singer-songwriter Edward Abbiati, een Brit die sinds een aantal jaartjes verkoos om muziek te gaan maken in de Italiaanse stad Pavia, gelegen in de mooie natuur van de Noord-Italiaanse regio Lombardije.

Met zijn groep brengt ‘Lowlands’ sinds 2008 vooral rootsrockmuziek en hun debuutplaat “The Last Call” kon op heel wat bijval rekenen bij onze redactrice Marcie en in de gespecialiseerde vakpers. Na een ep-tje in 2009 verscheen er vorig jaar nog een tweede album “Gypsy Child” waarop heel wat topmuzikanten voor een muzikale bijdrage zorgden.

Dat Edward Abbiati over vele vrienden beschikt blijkt nu ook uit zijn derde officiële plaat “Better World Coming” die wordt uitgebracht als ‘Lowlands & Friends Play Woody’. Daarop staan twaalf liedjes van Woody Guthrie die een geheel eigen interpretatie krijgen van deze artiest en zijn deze keer vooral Italiaanse vrienden.

De reden voor zijn keuze om Woody Guthrie-songs op plaat te zetten mag gezocht worden in het feit dat Woody Guthrie net 100 jaar geleden in het Amerikaanse Okemah werd geboren op 14 juli 1912. Hij overleed op 3 oktober 1967 in New York City en had tijdens zijn veel te korte leven zoveel songs geschreven en zoveel traditionals heropgenomen dat hij een stichtend voorbeeld is geworden voor ontelbaar vele beginnende singer-songwriters in het folkgenre.

Welke liedjes ‘Lowlands’ heeft geselecteerd uit het immens grote repertoire van Woody Guthrie zult u zich misschien afvragen. Zeker niet de meest bekende nummers, hoewel er begonnen en geëindigd wordt met een op piano gespeelde instrumentale versie van “This Land Is Your Land”.

Wel voor enkele van onder het stof gehaalde pareltjes zoals het door banjo en mondharmonica gedomineerde “This Train Is Bound For Glory”, “I Ain’t Got No Home” of het met een Tom Waits-achtige hese stem gezongen “More Pretty Girls” en “Going Down The Road”.

Daarnaast zijn wij ook meteen gevallen voor een geheel akoestisch gebrachte titelsong “Better World Coming” (zie video), een bluegrassversie van “Two Good Men” en twee zeer mooie versies van “Lonesome Valley” en het Dylaneske “Plane Wreck At Los Gatos (Deportee)”.

De grootste verdienste van Edward Abbiati en zijn kameraden is dat ze geen klakkeloos nagespeelde versies van die oude Woody Guthrie-songs hebben gebracht op dit tribute-album maar wel heel veel energie en dynamisme hebben gestoken om van die liedjes een actuele ‘Lowlands’-versie te spelen.

(valsam)
“The major achievement of the British singer-songwriter Edward Abbiati aka ‘Lowlands’ and his Italian friends on the tribute album ‘Better World Coming’ is that they have not just copied the old Woody Guthrie-songs. Instead they put lots of energy and dynamics in their effort to transfer these songs into marvellous contemporary ‘Lowlands’-versions.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Gypsy Child Records

Info: Hemifran

video