ARLAN FEILES & THE BROKEN HEARTED - WEEDS KILL THE WILD FLOWERS

In 2007 bracht singer-songwriter Arlan Feiles twee albums uit, sober in hun uitvoering met centraal de warme innemende zang van Arlan. Na het bejubelde heruitgebrachte ‘Razing A Nation’ en het folky ‘Come Sunday Morning’ werd ook dit derde album door hemzelf geproducet samen met Frank Falestra uit Miami. Maar nu krijgt de multi-instrumentalist uit New Jersey versterking van ‘The Broken Hearted’ band, die een breed klankentapijt uitrolt met bas, drum, elektrische gitaren, orgel, pedalsteel, violen en sporadisch ook met sax en trompet. Hier en daar hoor je aan de rand ook wat experimentele klanken zoals bij ‘A Hard Line’ en ‘Katie Truly’. Maar telkenmale de rillingen je overrompelen is dit te wijten aan Arlan’s gepassioneerde zang en de verrukkelijke pianoklanken die je afwisselend warm en koud overspoelen. Wat Arlan met zijn pianospel oproept grenst aan magie. Vanaf het eerste ‘Top Of The World’ is het zijn pianobegeleiding die je als het ware gidst doorheen het complexe rasterwerk van zijn emoties.

Door die nauwelijks verhulde tragiek in zijn zangstijl ontdek je dat zelfs in het ‘americana’ genre pure soul kan schuil gaan. De wanhoop in zijn stem lijkt van diep te komen alsof hij uit een donker dal klautert zoals op ‘Fire Drill’ of het passioneel gezongen ‘Anything’. Ook ‘Viola’ met saxbegeleiding neigt naar existentiële wanhoop, maar even later biedt het verwarmend ‘Tomorrow’s Gonna Be A Better Day’ toch troost en hoop op een uitweg. Zijn omzwervingen in het verleden lieten vermoedelijk hun sporen na, want Arlan’s levenspad liep niet over rozen. Hij is geboren in Los Angeles, engageerde zich in diverse groepjes, trok met zijn hond kriskras door Amerika en kwam uiteindelijk in New Jersey terecht. Hij stond zowel naast grote namen als solo in koffiehuizen te spelen. De songs gaan over verlangens, liefde en scheiding. Spijtig alleen dat hij nooit zijn songteksten insluit want die hebben allen poëtische diepgang.

Met zijn gekwelde troubadourstem, - die ergens zweeft tussen Ryan Adams, Bob Dylan en de minder bekende Josh Ritter en Pete Morton -, toont de songwriter zich lang zijn kwetsbare kant. Maar wanneer de band het in sterkte van hem overneemt met krachtige ritmesectie, elektrische gitaren, orgel of strijkers- en blazerarrangementen gaan de verhaallijnen op in het groter pop/rock geheel, zodat dit album balanceert tussen intieme en heftige songs. Zo contrasteren het heftige verscheurende ‘Breaking’ en het haast triomferende ‘Catch Me Now’ met het fijnere ‘Listen To Your Heart Talk’ en het laatste weeklagende ‘Mix Tape’, een prachtig kleinood dat zelfs nadat alle boxen zwijgen nog blijft nazinderen.

Marcie

"On 'Weeds Kill The Wild Flowers', the New Jersey based multi-instrumentalist Arlan Feiles is getting the support from 'The Broken Heart Band' which guarantees a broad and colourful mix of sounds and noises. This bright orchestral pallet even better highlights his passioned and soulful singing and his magical touches on the piano. The blend of intimate and vulnerable songs with hefty and uplifting tracks is the true highlight of this beautiful record."
- www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Not-pop Records

Info: Hemifran