24 PESOS - WHEN THE SHIP GOES DOWN

Het schip van deze Britse ’24 Pesos’ bluesband werd drie jaar geleden te water gelaten en bevond zich direct in woelig water met een zeer drukke touragenda tot gevolg. Dat het nu neerwaarts zou gaan is ondenkbaar, want de gezamenlijke energie van dit viertal evenaart een oprukkende stormwind, windkracht 8 Beaufort. Na hun debuutalbum ‘The Boogie Worm’ uit 2009 werd hen van alle kanten lof toegezwaaid. Men haalde hen in als de nieuwe Londense bluesrevelatie. Engeland stuurde hen vorig jaar nog naar Berlijn om daar op de 1ste European Blues Challenge het land te vertegenwoordigen. In 2010 volgde het bejubelde ‘Busted Broken And Blue’ waarin zanger Julian Burdock zijn talent als songschrijver verder exploreerde. En nu trokken zij gevieren naar de Perry Vale Studio’s in Londen om daar Live dit album op te nemen in twee dagen tijd. Bassist Silas Maitland producete het album.

Multi-instrumentalist Julian speelt gitaar, dobro en harmonica en zingt met rauwe stem zijn zelfgeschreven songs die in de drassige bodem soppen van de authentieke blues ook al zijn er AC/DC, Creedence Clearwater Revival en Captain Beefheart invloeden. Aan deze laatste draagt hij het heftige ‘Tryin’ To Get Back To You’ op, door alle bandleden meegezongen. Maar ook het funky ‘Leadbelly’ en het jazzy versnellende ‘Mean Hearted Woman’ aarden qua sound en thema in de rauwe ‘24 Pesos’ blues met hier en daar experimentele accenten. Orgelist Moz Gamble werpt zich op het toetsenbord als een Messiaanse evangelist die de funkblues belijdt. Bij ‘Everyone’s Got The Blues’ pookt drummer Mike Connolly de passies nog meer op. Julian lijkt met zijn gruizige ‘Seventy Seven’ gitaren vuurvonken uit te strooien. Hun cross-over blues met bluesharp, slidegitaar en passionele zang leunt zowel aan bij de groove van Howlin’ Wolf en Freddie King als bij Jeff Beck en Jimi Hendrix.

Alle bandleden speelden reeds in diverse Britse bands vooraleer zij elkaar als groepje vonden wat zich vertaalt in een brede kennis van de blues. Dit komt ook de groepsdynamiek ten goede. Zo laat ‘When The Ship Goes Down’ zich beluisteren als een voortstuwend groepsgebeuren waarbij je als het ware wordt mee opgetild op woeste golven, waar stuurman Julian met zijn soms op Rod Stewart gelijkende stem je onvervaard doorheen loodst. Ook de andere bandleden zingen af en toe mee. Er zijn amper rustmomenten, zelfs niet bij het bezwerende ‘Peace In The Valley’. Het bluesclubje heeft daarvoor teveel overlopende energie in hun scheepsruim. Je kan er dus van uitgaan dat de band bij een van hun Live optredens de golfplaten van het dak zal spelen. Eventueel de tent afbreken wanneer zij op het festivalpodium van Binkom Blues hun opwachting maken. Daar staat de ‘24 Pesos’ band immers op 15 september op de affiche.

Marcie

12 sep Amsterdam – Paradiso
13 sep Verviers (B) – Spirit of 66
14 sep Amsterdam – Radio 6 “Mijke’s Middag”
14 sep Den Bosch Holland – W2 (dubbel show met David Gogo)
15 sep Binkom (B) – Binkom Blues

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Ourgate Records
Info: Broere Promotion