FIRST CAME MEMPHIS MINNIE - VARIOUS ARTISTS

Soms heb je geen tientallen woorden nodig om een plaat te beschrijven. In het geval van de release First Came Memphis Minnie is het oordeel kort genoeg om op een post-it te schrijven: heerlijke plaat, afschuwelijke cdhoes.

Memphis Minnie, geboren als Lizzie Douglas (3 juni 1897 – 6 augustus 1973), was een invloedrijke en baanbrekende bluesmuzikant, gitarist en songwriter. Ze was een van de eerste bluesartiesten die gebruikmaakte van de elektrische gitaar. Haar stijl is ooit omschreven als countryblues omhuld door elektrische stedelijke blues. Memphis Minnie was van grote invloed op Muddy Waters, Jimmy Rodgers, Bo Diddley en talloze anderen. Beginnend vanaf haar eerste opnames in 1929 illustreren haar platen haar leven, als ze vanuit het zuiden naar Chicago verhuisd. Songs die ze opgenomen heeft zijn onder andere What’s The Matter With The Mill?, Chauffeur Blues, Hoodoo Lady en When The Levee Breaks. De laatste is gecoverd door Led Zeppelin in 1971. In 1980 werd Memphis Minnie opgenomen in de Blues Foundation’s Hall of Fame.

Een van de artiesten die geregeld werk van Memphis Minnie zingt, is Maria Muldaur. Various Artists – First Came Memphis Minnie is een tribute-album van Muldaur van haar bluesheld. Het bevat 13 tracks, met inbegrip van eerder uitgebrachte nummers, nieuwe opnamen en klassiekers, gebracht door artiesten als Bonnie Raitt, Rory Block, Koko Taylor, Alvin Youngblood Heart en Maria Muldaur zelf. Wat volgt op de plaat is heerlijke countryblues met vrijwel alleen zang en soepele (slide) gitaar.

Het gros van de plaat bevat tracks door Maria Muldaur, die heerlijke loom en met een countrysnik in de stem de nummers van Memphis Minnie laat klinken alsof ze gisteren geschreven zijn. Het lome van Muldaur wordt alleen overtroffen door Ain’t Nothing But Ramblin’ van Bonnie Raitt en When You Love Love Me van Rory Block, beide met een prachtige invulling op countrygitaar. Een song die zo op een van Raitts of Blocks albums had kunnen staan als eigen werk. Keep Your Big Mouth Closed van Ruthie Foster injecteert een dosis gospel in de blues dat het smakelijk maakt om naar te luisteren. Het enige nummer dat wat afwijkt van de akoestische blues op de rest van de plaat is Black Rat Swing van Koko Taylor. Het is het enige nummer dat naast gitaar en zang mondharmonica heeft. Een prima, swingende afsluiter van de plaat.

Various Artists – First Came Memphis Minnie is een heerlijke plaat met lome, relaxte akoestische countryblues. Het album update de blues van vele decennia terug naar het nu en klinkt verrassend actueel. Alleen die albumhoes…..afschuwelijk. Een geweldige release als deze verdient veel beter dan dat.

Patrick Struijker Boudier i.s.m. BluesMagazine.NL

1. Me And My Chauffeur Blues – Maria Muldaur
2. Ain’t Nothing But Ramblin’ – Bonnie Raitt
3. I’m Going Back Home – Maria Muldaur & Alvin Youngblood Heart
4. I’m Sailin’ – Maria Muldaur
5. When You Love Love Me – Rory Block
6. Long As I Can You Smile – Maria Muldaur
7. Lookin’ The World Over – Maria Muldaur
8. In My Girlish Days – Phoebe Snow
9. She Put Me Outdoors – Maria Muldaur & Alvin Youngblood Heart
10. Keep Your Big Mouth Closed – Ruthie Foster
11. Tricks’ Ain’t Walkin’ – Maria Muldaur
12. Crazy Cryin’ Blues – Maria Muldaur
13. Black Rat Swing – Koko Taylor

Artiest info
Website  
 

Label: Stony Plain Records