PAULA HARRIS - TURNING ON THE NAUGHTY

Het debuut album van Paula Harris “Turning On The Naughty” is er eentje dat je haast een Big Band Bluesplaat zou kunnen noemen. Exuberante blazers rond een toch wel indrukwekkend stemvermogen van Miss Harris. De dame is daarnaast ook nog een zéér verdienstelijks songschrijfster en dat valt hier te beluisteren op deze veertien tracks tellende release. Er zitten opvallend knappe muzikale huzarenstukjes in de songs verweven. De gitaarsolo’s van Terry Hiatt bijvoorbeeld zijn om duimen en vingers van af te likken. Het zou fout zijn alleen maar deze snarenmeester te belichten maar het zou ons eveneens te ver leiden om alle muzikanten op te sommen want het zijn er nogal wat die hier de ondersteuning verzorgen. De nummers variëren van rockend naar Jazzy funky over R &B naar pure blues.

Aftrapper “A Nick Of Too Damn Late” is vooral al een aanrader voor Hiatt’s indrukwekkende solo erin. En wat Harris uit haar stroot krijgt is ook niet minnetjes. Een funky toets krijgen we, vooral door het stevige blazerswerk op “On Touch Of The Blues” te horen. Waar wij ook wel pap van lusten is Paula’s, al dan niet verborgen, seksueel getinte, humoristisch tekstgeschrijf. Op “Just Don’t Look Good Naked Anymore” spreekt de titel nog voor zichzelf en kan je maar moeilijk een glimlach onderdrukken door haar spontane eerlijkheid maar op de titelsong is ook de belofte op een stomende sekspartij niet ver te zoeken. Niks subtiliteit verdorie, recht toe rechtaan en als het je niet duidelijk genoeg zou zijn schreeuwt Miss Harris het wel passievol in je oren.

Maar het kan wel gevoeliger hoor. “Some Of My Best Friends Are The Blues” is een prachtige slowblues en misschien wel het beste nummer op de plaat. Minder enthousiast zijn we van haar wat funky jazz benadering van Robert Johnson’s “Dust My Broom”, alhoewel dat ook kan te maken hebben met onze absolute adoratie voor de originele versie. Liefhebbers van “blazersblues” zullen op deze uitgave aan hun trekken komen. “I Play Dirty” met een scheut New Orleans en een formidabele sax solo is op hun lijf geschreven als het ware. We zouden als conclusie geneigd zijn te zeggen dat dit blues met ballen is maar om voor de hand liggende redenen houden wij deze uitspraak liever voor ons zelf. Terwijl we deze laatste lijnen typen vernemen we net dat Paula Harris winnares is geworden van Monterey Blues Festival’s “Battle Of The Bands” en ergens verbaast het ons niet.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

video