ROOT DOCTOR - FEATURING FREDDIE CUNNINGHAM - JOY

"Joy" is de vierde cd van deze uit Michigan USA afkomstige band. Drie jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van "Been A Long Time coming". Dat heeft met verschillende factoren te maken. Vooral met de enorme gedaanteverwisseling die de band heeft ondergaan. Alleen zanger,frontman Freddie Cunningham en bassist James Williams blijven over van de oude bezetting. Maar niet getreurd de oude bandleden zijn echt wel vervangen door topmuzikanten zoals toetsenist Mike Skory die tevens een groot aandeel heeft in het schrijven van de songs op dit album. Gitarist Bill Malone en drummer Bobby Gardner. Jongens die hun sporen al verdiend hebben bij verscheidene andere artiesten. Op deze cd ook veel gastmuzikanten zoals Dave Machette op harmonica. Spijtig genoeg blijft het aandeel van Dave maar beperkt tot twee nummers. Maar op deze twee nummers "Dark Eyes" en "Don't Have To Worry No More" maakt hij wel degelijk het verschil. Verder nog een paar jongens, vooral blazers zoals op saxofoon en trompet.

De cd zelf bevat veel vette groovy en soulvolle blues die je bij momenten echt in extase brengt. Spijtig genoeg gebeurt dit iets te weinig. Het openingsnummer boeit al dadelijk. " Dark Eyes" is één van de beste songs op deze cd. Het catchy refrein "met donkere ogen waarom achtervolg je mij" klinkt prachtig in de oren. Freddie Cunningham beschikt over een prima stem. Strakke drums en bas aangevuld met een jankende gitaar en een harmonica om duimen en vingers af te likken maken een topsong van deze "Dark Eyes". Veel blazers in het jazzy en swingende "Don't Have To Worry No More", een lied met vele traditionele blues klanken en een prima Mike Skory op zijn orgel. Ook hier weer met Dave Machette in een hoofdrol. Een zeemzoete bluesballade is "The Message" waar Bob Malone zijn gitaar doet janken in een echt mooie solo om daarna het nummer te vervolgen met een rustige subtiele solo op orgel. "Time Zone" en de titelsong "Joy" hebben dan weer iets van Motown muziek. Een stijl die zanger Freddie Cunningham op het lijf geschreven is. Veel backing vocals en wederom Bill Malone die zich laat opmerken als een super begaafde leadgitarist. Vooral van deze titelsong word ik niet vrolijk in tegenstelling wat de titel laat vermoeden. Wel knap orgelspel Mike en alt saxofoon van Tim Cunningham.

"Detroit City" is een heel traag nummer. Het heeft iets kerkelijks, iets gospels. Erg ingetogen gezongen met prachtige stemmen van het (kerk)koor als backing vocals. Honky tonky toetsenspel van de uitstekende Mike Skory en weer de knappe gitaarriffs van meester Bill Malone maken van "Use This Love" toch nog een knappe song. Het klagerige "Live For Yourself" is iets langzamer en Jazzy nummer met een refrein dat mooi mee te zingen is. En net zoals op meerdere songs een mooie pianolijn en een fuzzy gitaar. Afsluiten doet deze cd met het ontstuimige uptempo nummer "Last Call". Rijk aan instrumenten en weer top gezongen. Maar het is geen laatste song want er staat nog een hidden track op deze cd. Voor deze song " It's Cold Outside" die ons terug de tijd inslingert, naar de muziek van de jaren 20 heeft men een andere zanger aangetrokken,namelijk Jen Sygit. Waarom weet ik niet want naar mijn gevoel is Freddie zijn stem stukken beter. Slotsom van Joy is dat er een zeer sterke ritmesectie is en twee klasbakken op zowel piano als op gitaar. Freddie Cunningham blijft een weergaloze zanger die zich aan alle stijlen aanpast.Een gevarieerde cd met verschillende stijlen. Al moet ik toegeven dat heel sterke songs ook afgewisseld worden met mindere nummers.

Vanheuckelom Walter

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: RD records

video