JAMES HAND - MIGHTY LONESOME MAN

Hij wordt met liefde ‘the best kept secret in Texas’ genoemd, maar eigenlijk doe je daar James ‘Slim’ Hand ernstig tekort mee en het tekent tegelijkertijd de bescheidenheid waarmee de man zich in de muziekscene beweegt. Want dit best bewaarde geheim herbergt de grootse countryschat die momenteel nog in leven is. Grote woorden, maar na het beluisteren van Hand’s debuut op het Hillgrass Bluebilly Records label zal je begrijpen waarom.

James Hand is inmiddels de 60 gepasseerd en speelt al ruim 40 jaar met volle overgave traditionele country en honky tonk. Hij schrijft liedjes vanaf zijn elfde en bracht enkele platen uit op een klein label in Texas. In 2006 werd The Truth Will Set You Free in heel Amerika uitgebracht op Rounder Records en leverde hem ook aandacht in Europa op met een Europese tour als gevolg.

Nu komt James Hand dus met Mighty Lonesome Man op de proppen en mensen; wat een plaat! James Hand laat horen de personificatie te zijn van wat men noemt traditionele country. Hij is immers de vleesgeworden country tot op het bot en draagt in elke gezongen noot de wanhoop, de zielenpijn en eenzaamheid met zich mee. In zijn stem zijn schaduwen te ontwaren van Hank Williams en Lefty Frizell, maar vooral heeft James Hand een heel eigen, breekbaar en vooral uniek geluid. Hand zingt puur en oprecht en doet je glashard geloven in wat hij te zeggen heeft.

Op Mighty Lonesome Man wordt Hand begeleidt door zijn vaste begeleidingsband die bestaat uit Will Indian (gtr), Speedy Sparks (bas) en John McGlothlin op drums, maar aangevuld met een keur aan gastmuzikanten. Zo is Earl Poole Ball, die 20 jaar deel uitgemaakt heeft van de begeleiding van  Johnny Cash, te bewonderen op piano met een groot aandeel in de warme sfeer van het album. Hij is groots met zijn opening van Years I’ve Been Loving You, een klassieke hartenbreker in optima forma,  maar weet sowieso een aangename ondergrond te leggen in de al even zo smaakvolle liedjes van James Hand.

Cindy Cashdollar imponeert met ongelooflijk soepel steelgitaar werk en weet een nummer als Please Me When You Can rijkelijk te vullen met zachte akkoorden en meeslepende toonsoorten. Persoonlijke favoriet is het opmerkelijk catchy en frivool klinkende Lessons In Depression wat in hoge mate contrasteert met de tragische, maar lyrische inhoud van de tekst.

Het album is qua arrangementen rijkelijk gevarieerd en beweegt continu tussen texaanse honky tonk, western swing, breekbare ballads en onvervalste tearjerkers en krijgt daardoor een uiterst vitaal en dynamisch karakter. Een compliment dus ook voor producer Deborah J. Perry, die James Hand alle ruimte biedt om datgene te doen waar hij het sterkst in is en geen compromissen hoeft te sluiten. Liedje na liedje serveert en levert James Hand het allerbeste van zichzelf aan de luisteraar en weet je continu te raken met zijn desperate teksten, bloedstollende muziek  en een charmante, onzekere trilling in zijn stem. Mighty Lonesome Man is dan ook met recht DE countryplaat van het jaar.

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

Label: Hillgrass BlueBilly Rec.

video