TERRY QUIETT BAND - A NIGHT AT THE ORPHEUM

De Terry Quiett Band mag dan hier in Europa minder bekend zijn, in hun thuisland de USA zijn het gevestigde waarden. De laatste 3 jaar werden er meer dan driehonderd concerten gespeeld over het gehele land. Sinds de samenwerking in 2010 met producer Jim Gaines, (een bluesveteraan die al 13 awards won en vooral bekend is door zijn werk met Stevie Ray Vaughan, Carlos Santana, George Thorogood, Albert Collins en vele anderen) gaat de carrière van de Terry Quiett Band er sterk op vooruit. In 2011 resulteerde deze samenwerking in een eerste succesvolle studio cd "Just My Luck". En nu dan een schitterende live cd "A Night At The Opheum Theatre" opgenomen in Wichita, Kansas op 10 maart 2012. Op deze live cd vooral eigen werk al staan er ook een paar covers op zoals "Cover Me" van Bruce Springsteen, "Forever Man" van Jerry Lynn Williams en vooral bekend in de versie van Eric Clapton, en zoals elke echte zelfrespecterende bluesrocker natuurlijk ook eentje van Jimi Hendrix, namelijk "Hear My Train A Comin'".

Wat dadelijk opvalt is het goede, volle, energieke en soulvolle geluid wat getuigt van een heel goede soundproducer en soundmixer. Deze speciale avond begint Terry met "Getting Through to Me", een stevige funky bluesrock song met een perfecte vettige jankende gitaar en een stem die gemaakt is voor dit soort muziek. Voor het bruisende "Judgment Day" neemt Terry zijn elektrische resonator. De Terry Quiett Band gaat de swingende toer op met de shuffle "Big Man Boogie". Op "Wheelhouse" gaat Terry weer volop soleren met wijzigende ritmes maar steeds met die aantrekkelijke schreeuwende gitaarklanken. "Caroline" is voor mij één van de beste songs. Het is een rockende power ballad en hartverscheurend gezongen. En dat het niet altijd power hoeft te zijn bewijst de band met de twee volgende songs. Dit is echt blues op zijn best. "Long Saturday Night" is een pijnlijk langzame bluessong, met de bas van Aaron die tot in je hart bonkt en dan weer die geweldige gitaar van Terry die je keer op keer weer bij de keel grijpt. De Terry Quiett Band heeft zoveel techniek, passie en gedrevenheid in hun spel dat niemand onbewogen kan blijven. In "The Horizon" laat Terry zijn kompanen even rusten, hij gaat alleen slide spelen en onthult hoe een man en zijn gitaar volkomen één kunnen zijn. Prachtig staaltje van de man zijn kunnen.

Bruce Springsteen's cover wordt ook niet klakkeloos gecoverd maar Terry legt er zijn eigen ziel in en maakt er meer een funky song van. Daarna is het weer tijd voor meer uptempo met "Gimme Some". Met een gemakkelijk refreintje weet Terry hier heel de zaal te laten meezingen en klappen. Quiett speelt hier simultaan ritme en lead en zingt op de tonen "Gimme Some". Ook een song waarin drummer Rodney Baker en Aaron Underwood zich tenvolle uitleven. Terry kent de gebreken van de man zelf al maar te goed. Daarom dat hij de bluesrocker "Weak-Minded Man" maakte. Wat een sterke stem en een solo waar hij zo aan zijn gitaarhals wringt tot ze om moeder roept. Het ijzersterke "Hear My Train A Comin'" is nogmaals een kans om de veelzijdigheid van de band te tonen, al blijven het dezelfde ingrediënten als in de vorige songs. Een dikke zes minuten muziekplezier. "Just Friends" is een goed in het oor klinkende love story. Beginnend met lage bastonen van Aaron verteld Terry dat hij net als de meeste mannen van korte rokjes houdt in "Short Dress". Als afsluiter krijgen we het louterende spetterende "Forever Man". En net als Eric voert hij zijn gitaar naar stratosferische hoogtes van muzikale extase.

De cd van The Terry Quiett Band, "A Night At The Opheum Theatre" is een must have voor elke bluesrock fan. En het grootste compliment dat ik deze band misschien kan geven is dat ik er geweldig naar uit kijk wanneer ze naar België of Nederland zouden komen, want ik wil heel graag een concert van hen bijwonen.

Vanheuckelom Walter

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Lucky Bags Records

video