THE RED DIRT SKINNERS – HOME SWEET HOME

‘Red Dirt Music’ is een muziekstijl die zijn naam kreeg omwille van de rode kleur van de grond in Oklahoma, de thuishaven van de muzikanten die songs in deze stijl brengen. In een mix van bluegrass, country en folk krijgt de luisteraar vooral vrolijke en entertainende rootsliedjes te horen die meestal met een overduidelijk Texaans accent worden gezongen.

Het Britse duo ‘The Red Dirt Skinners’ is een niet-Amerikaanse formatie die zich op dergelijke muziek heeft toegelegd. Het gaat hierbij om man en vrouw Rob en Sarah Skinner die met hun album “Home Sweet Home” tien nummers in dit genre brengen: acht eigen composities, een traditional met “Keep On The Sunny Side” en Kevin Fowler’s liedje “Pound Sign”. Daarenboven wordt ook nog een bonustrack aangeboden door middel van een ‘red dirt’-coverversie van de song “Other Side Of Town” van John Prine.

Op bijgaande video kunt u kijken en luisteren naar het met het gekraai van een haan beginnende liedje “Up All Night” waarmee deze cd ook begint en daarmee al meteen de gebrachte muziekstijl weet te typeren. Met diverse songthema’s willen ‘The Red Dirt Skinners’ er de luisteraar bovendien op wijzen dat hij het allemaal niet te ernstig moet opnemen in het leven. Schoolvoorbeeld daarbij is het slotnummer “The Neighbour’s Rooster” waarin de haan van de buren uit track nummer 1 opnieuw opduikt en zelfs een volledige song aan zich gewijd krijgt.

Qua instrumentatie zorgt het echtpaar als ware multi-instrumentalisten voor allerlei geluiden via gitaar, saxofoon, bas, drums en percussie, mondharmonica, mandoline, ukelele en banjo. Daarbij zingen ze bovendien nog gezellig harmonieus samen op elke song die voor “Home Sweet Home” werd opgenomen. De rustigere nummers zoals “Painted On Smile”, het jazzy “Disgrace” met Sarah solo aan de microfoon en Rob op klarinet en het samen lieflijk gezongen “Lay Me Down” zijn best wel leuk om te beluisteren.

(valsam)
“Red dirt music is a style that was named after the red colour of the soil in Oklahoma, the home of artists that perform in this genre. ‘The Red Dirt Skinners’, however, are Rob and Sarah Skinner, a British married couple that have dedicated their life to this roots music in which humour plays an important role. ‘Home Sweet Home’ is their most recent record which collects the result of their recording efforts and that will entertain you pleasantly during the course of the 11 tracks that it contains.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video