JANET ROBIN - EVERYTHING HAS CHANGED

Ze begon haar muzikale carrière als leerling gitarist bij Randy Rhoads (Ozzy Osbourne, Quiet Riot) die net als haar een voorliefde kent voor klassieke muziek In het midden van de jaren ’80 was ze de co founder van Precious Metal, een meiden hard rock band met wie ze een bescheiden succes deelde. Nadat Precious Metal was opgeheven kende ze een doorstart van haar leven als een sessiemuzikant en in ’92 ging ze deel uitmaken van de band van Lindsey Buckingham (Fleetwood Mac).

Ze maakte enkele solo platen op het Little Sister Records label en ondertussen toerde ze veelvuldig met mensen als Meredith Brooks, Sarah Bettens en Michelle Shocked. Van 2008-2009 maakte ze deel uit van Air Supply.

In 2009 ontmoette ze John Carter Cash met wie ze het plan opvatte een plaat te gaan produceren. Nu, na drie jaren van fundraising om het project in de legendarische Cash Cabin te laten slagen, ligt Everthing Has Changed eindelijk op de planken.

11 tracks telt Everything Has Changed en geeft een uistekend beeld van de capaciteiten van Robin. Robin presenteert zich als songwriter met een realistische kijk op de wereld, maar bovenal als gitarist met een brede smaak en het talent om een nummer naar eigen karakter in te richten.  Maar de basis vormt toch echt de rijke stem van Robin zelf. Haar stem kent een groot bereik en heeft het in zich om de emotie diep in haar nummers te verankeren.

Zo begint het album met de stevige, enigszins bombastische rock van View From Above, een potentiële hit met een fraaie melodielijn, dik aangezette percussie en afgesloten met een klassiek, maar toch passend klinkende rock toonladder. Robin zingt nonchalant en dromerig, maar messcherp en uitermate krachtig.

Via de fraai gestileerde akoestische folk van Bruise Easily is het dan ook weer aangenaam surfen naar de romantische, maar met een mistige en donkere sfeer omgeven pop van Everybody Falls In Love In Prague.

Haar gitaarspel is groots en meeslepend zoals ze laat horen in het instrumentaal akoestische CHR#137, een nummer waarin ze bewijst dat Michelle Shocked haar niet voor niets een van ’s werelds allerbeste gitaristen noemde. Syncopische folk met gevarieerde melodie, woeste, maar beheerste uithalen en een ongeëvenaarde diepte, eigenlijk zoals alleen Leo Kottke kan spelen, maar Robin laat losjes weten het ook allemaal in huis te hebben.

Janet Robin blaast haar solo carrière met Everything Has Changed op imposante wijze nieuw leven in. Ze heeft de attitude van een oerdegelijke rockbitch, maar weet dit te combineren met de inhoud van een ware snarengrootmeester en dit zou echt de sleutel tot succes moeten zijn. Robin is, als mid-veertiger, in haar tweede jeugd terechtgekomen en maakt de weg vrij voor nog heel veel moois. Wait and See!!

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hypertension Music

video