HT ROBERTS - COUNTRY MUSIC MAKES ME CRY

Wie zijn Live optreden op 14 januari 2012 in de Muze te Meise heeft gemist kan alsnog met dit album zijn hart ophalen. Zelfs als je alle zeven cd’s van de songwriter uit het Gentse in je bezit hebt dan blijft het beluisteren van deze songselectie uit zijn vijftien jaar overspannend oeuvre een intens en hernieuwd genoegen. Afgaande op de foto met tienvoudige groet kreeg Roberts tijdens zijn concert in Meise het gezelschap van een aantal uitmuntende muzikanten  waaronder Lieven Tavernier, Michel Goessens en Bart Stallaert, die elk ook een song vertolken. Zo is het in Evergems dialect door Michel Goessens vertolkte ‘Ohio Brug’ een prachtsong mede door de mandoline van Gijs Hollebosch en de viool van Dirk Naessens. Ht Roberts zelf speelt eveneens mandoline, gitaar en banjo terwijl Arne Van Dongen op contrabas en Niels Delvaux op percussie klankvol aansluiten. De contrabas, hemelsmooie viool en de vrouwelijke backing maken van ‘Lou-Ellen’ al direct een van mijn favorieten. 

Centraal staat de korrelige stem van Roberts die als vanouds zijn songs in tristesse en melancholie drenkt afgewisseld met sporadisch een countrysong zoals ‘Chilly Autumn Daybreak’ of ‘Saints And Outlaws’. Het passioneel half parlando gezongen en verhalende ‘The Maze’ daarentegen kruipt onder de huid, terwijl de titeltrack met opnieuw die prachtige viool- en mandolinebegeleiding qua emotionele gelaagdheid zich mag voegen tussen dat genre ‘Crazy Heart’ songs waarin immer existentiële onrust huist. Ook zijn ‘Helen Of  Troy’ en ‘King Of The Rooftops’, inmiddels tot klassiekers uitgegroeid, mochten uiteraard niet ontbreken, terwijl ‘Les Routes De France’ gezongen door Lieven Tavernier voor ‘chanson-gewijze’ variatie zorgt. De gastmuzikanten die Roberts vervoegen zijn allen multi-instrumentalisten maar bovenal muzikanten met veel soul die de verstilde songs van Roberts goed aanvoelen. 

Om een verstokte fan van het eerste uur te citeren die het concert wèl kon bijwonen: “Ht Roberts is voorzien van een ongeëvenaarde observatiezin en zijn in de taal van Shakespeare en Dylan gedrenkte pen. Om zijn zeg te doen heeft Ht geen overtrokken volume, effect of technisch snufje van doen”. Na beluisteren van de Live songs die allemaal op dat memorabel Muze concert passeerden heb ik slechts één verzuchting. Dat er een nachtelijke ‘Harry Potter’ tram zou bestaan en rijden om nachtelijke muziekliefhebbers naar de exquise folk- en bluesconcerten te voeren en na afloop weer op te halen, dan had ik het muzikale ensemble in levende lijve kunnen aanschouwen en me ter plekke kunnen onderdompelen in de magiërsfeer die de delicate melodische songs van de songsmid immer oproepen. 

Marcie

CONCERTDATA

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website