RAMBLING NICHOLAS HERON – CANNOT FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE

Met het Zweedse agentschap ‘Hemifran’ als promotor kom je dezer dagen als Scandinavische muziekgroep al een heel eind in de wereld van de alternatieve muziek. Peter Holmstedt koestert zijn muzikale pappenheimers, zoveel staat vast. Zo vergaat het ook ‘Rambling Nicholas Heron’, een vijfkoppige alternatieve folkformatie uit Göteborg. Zanger en songschrijver Nicholas Heron is sinds 2006 actief als schrijver en performer van indie folksongs die verweven worden met enkele elementen uit de blues- en rockmuziek.

“Cannot Feel At Home In This World Anymore” is de titel van het debuutalbum van deze groep waarin ook gitarist Daniel Skoglund, bassist Anders Grahn, pianist Anders Göransson en drummer Peter Gustavsson een belangrijke rol blijken te spelen. Ze hebben in de voorbije jaren voorprogramma’s mogen verzorgen voor o.a. ‘Lambchop’, ‘Band Of Horses’ en Daniel Johnston als die Scandinavië voor een optreden hebben aangedaan.

Het is vooral met het werk van Kurt Wagner en zijn band ‘Lambchop’ dat je de songs van ‘Rambling Nicholas Heron’ zou kunnen vergelijken. Veel aandacht voor betekenisvolle songteksten en vlot in het gehoor liggende melodieën vormen de basis van de elf liedjes die Nicholas Heron voor deze plaat heeft gecomponeerd.

Begonnen wordt er met de albumtiteltrack, maar verderop vinden we nog meerdere leuke liedjes terug op deze plaat. De door ons geïdentificeerde hoogtepunten kregen de volgende titels: “It Will Come ‘Round The Mountain”, het monotone maar catchy “Gain Control Again”, het door pedal steel gedomineerde en op iets van Bonnie ‘Prince’ Billy lijkende “Surrendering To You”.

Bij de betere uptempo tracks klasseren wij “Still Hours Away” (zie live gebrachte versie op bijgaande video), het swingend rockende “In Shackles Again” en de J.J. Cale-achtige bluesrocker “Up All Night”. Het is pas bij de twee laatste countryfolksongs “Always I Don’t Know” en “Many Nights Have Passed Like This” dat ik sterke gelijkenissen tussen het werk van deze band met ‘Band Of Horses’ meen te herkennen.

Hopelijk inspireert de wat donkere titel van deze plaat Nicholas Heron niet tot het afscheid nemen van deze wereld, want deze jongeman heeft volgens ons best nog wel wat in zijn mars om in toekomstige liedjes te vertalen en een tweede album klaar te stomen om deze wereld met zijn muziek te veroveren.

(valsam)
“Hopefully the rather dark title of their debut album does not inspire ‘Rambling Nicholas Heron’ to step out of this world. We believe this young Swedish singer-songwriter will still have many opportunities to conquer the world by translating his experiences from life in great songs that can appear on the succession album to their outstanding debut record.”
– www.rootstime.be

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Red Top Records

Info: Hemifran

video