STEVE MEDNICK – WHERE ARE THE BODIES BURIED?

“Where Are These Bodies Buried?” vragen de Amerikaanse singer-songwriter en dagdagelijkse advocaat Steve Mednick en zijn begeleidingsgroep ‘The Ruminators’ zich af op hun meest recente album. Het zou de titel van één of andere horrorfilm geweest kunnen zijn, maar daar heeft deze plaat gelukkig maar niets mee te maken.

Deze cd is de tiende op rij voor Steve Mednick en behoort eigenlijk tot de sinds 2006 opgestarte trilogie “Problems In Democracy” die begon met de plaat “Dark Ages Reprise: Songs In The Key Of Gw” en in 2008 werd verdergezet met de cd “Time For A Change”. Album nummer drie in deze serie bestaat uit 15 nieuwe nummers die allen door Steve Mednick zelf werden gecomponeerd en net als de twee vorige platen door multi-instrumentalist Eddie Seville werd geproduceerd.

Ook op deze nieuwe plaat bezingt Steve Mednick de dingen die hem nauw aan het hart liggen zoals de vrijheid, de mensenrechten, burgerzin en al de mistoestanden die hij elke dag weer in de wereld om zich heen moet waarnemen. Openingstrack “Liberty’s Bells Are Calling” is zo’n vrijheidslied, terwijl “The Sky Is Falling Down”, “Still Time For A Change”, “Warning Signs”, “The World Is Being Blown Apart” en pianoballad “Where Do We Go From Here?” scherpe tekstuele analyses zijn over de wereld van vandaag en over het gedrag van zijn bewoners.

U hoeft niet meteen een heel pessimistische plaat te verwachten want daarvoor is Steve Mednick persoonlijk een te grote positivist, een “American Dreamer” zoals hij in de gelijknamige song vol hoop en verwachtingen vertelt. De beluistering van dit album - vooral de songs “Don’t Bend In Strange Wings”, “The World Is Being Blown Apart” en afsluiter “Take It Back” - zal u al snel tot het besluit leiden dat Steve Mednick’s belangrijkste muzikale beïnvloeding afkomstig was van Bob Dylan. Maar er zijn ook sporen van Neil Young’s maatschappijkritische songteksten terug te horen, o.a. in de uitstekende folkballad “Wayward Prophets” en in de song “Warning Signs”.

Steve Mednick begeleidt zichzelf op gitaar of piano bij het brengen van zijn liedjes, terwijl gitarist Billy Kotsaftis en bassist Karl Allweier instrumentale support geven en producer Eddie Seville op drums, piano, orgel, gitaar en als backing vocalist optreedt. Het is zijn tiende plaat en alweer een degelijk stukje muziek zoals we eigenlijk al op voorhand van Steve Mednick durfden te verwachten. Op naar het vervolg dan maar, want deze singer-songwriter laat ons alvast weten dat hij volop in de weer is met het schrijven van songs voor albums nummer 11, 12 en 13 die voor 2013 voorzien zijn.

(valsam)
“On his 10th record, Steve Mednick brings once again critical lyrics about human rights, freedom, hope, live and love. As an optimistic singer-songwriter, he delivers solid songs that make you reflect on the words and the situations that he is describing in the guitar or piano accompanied tunes.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran