KRISTEN CORNWELL - DUKE ELLINGTON’S SOUND OF LOVE

Je hoeft niet in een dure rokerige jazzclub te zitten om van de songs en zwoele vocalen van Kristen te genieten. Via haar vertolkingen van Duke Ellington’s klassiekers kan je moeiteloos de bijhorende setting en decorum fantaseren. De piano van Michel Bisceglia creëert nog meer elegante sfeer. Als producer en pianist bepaalt hij mede de mood die Duke Ellington in de naoorlogse jaren zo melancholisch wist op te roepen, soms als illustratie bij de eerste romantische kleurenfilms met illustere diva’s. De swingstijl ging hem goed af, maar ook de lovesongs. In de verstilde jazzballades overheerst dan een vage tristesse. Destijds nam o.m. Ella Fitzgerald de gastrol van zangeres op zich. Nu is het de Australische jazzvocaliste Kristen die met verve eer bewijst aan The Duke, het boegbeeld van de jazz. Zij doet dit op erg vrouwelijke wijze door zich in te leven in de wisselende gemoedsstemmingen die de composities van de grote jazzman evoceren. Het magnifieke ‘I Let A Song Go Out Of My Heart’ is gewoon een pareltje.

De Australische jazzzangeres heeft al twee albums uitgebracht, o.a. het bejubelde ‘Distant Skies’, en heeft haar eigen Cornwell Quintet. Acht jaar geleden belandde zij in België, meegetroond door een groepje rondtoerende Europese muzikanten. Bassist Christophe Devisscher werd later haar echtgenoot, maar op dit album wordt de rol van contrabassist ingenomen door Werner Lauscher. Deze geeft een aparte groove aan het swingende ‘Love You Madly’ en het bluesy ‘I Ain’t Got Nothin’ But The Blues’. Ook de trompet van gastmuzikant Carlo Nardozza draagt hiertoe bij. Op enkele tracks springt het Prova String Ensemble bij met violen, viola en cello’s zoals op het vereenzaamde ‘Azure’ dat hierdoor zelfs naar fado neigt. Op het relaxte ‘I Didn’t Know About You’ vallen dan weer de drumshuffles en pianovariaties op, evenals de gitaar van Patrick Deltendre.

Maar het is vooral de intimiteit van stem, piano en contrabas die zo aanspreekt. Zo evenaart de pianobegeleiding op ‘Sophisticated Lady’ de poëzie van neerdwarrelende sneeuw. Alleen het speelse ‘Cottentail’ zet er enige vaart in, waarmee de andere langoureus vertolkte songs mooi contrasteren, zoals het mijmerende ‘Don’t Get Around Much Anymore’ met als het ware spiegelende pianoklanken. Op ’Just A-Sittin’ And A-Rockin’ met een glansrol voor de trompettist hoor je een zekere hunkering in Kristens stem. Behalve een eerbetoon aan Duke Ellington is dit album een mooie verzameling jazz-originals van de jazzlegende dat ontspant en emotioneert tegelijkertijd zonder daarom sentimenteel te worden, al ontbreekt ‘In A Sentimental Mood’ natuurlijk niet, ontelbare keren gecovered. Zoals bij alle andere songs maakt Kristen Cornwell, docente jazzzang, er echter iets heel persoonlijks van en vlecht zij er haar eigen herinneringen doorheen.

Marcie

CONCERTDATA

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Prova Records