ERJA LYYTINEN - SONGS FROM THE ROAD (CD/DVD)

Deze sympathieke, goedlachse Finse, met wie Rootstime in juli 2008 nog een interview had backstage in Peer, laat ons nu genieten van haar huidige live-performances via haar nieuwste dubbele cd/dvd "Songs From The Road". Het audiogedeelte bevat 13 songs. Twee nummers extra zijn terug te vinden op de DVD, die maar liefst 82 minuten duurt. Het geheel werd opgenomen in het Savoy Theatre in Helsinki . Voor wie haar niet moest kennen: Erja is een van de (talrijke) vrouwelijke guitar-slingers waar het Ruf label tegenwoordig rijkelijk mee uitpakt. Naast Ana Popovic behoort ze volgens ons tot 't beste van dat aangroeiende groepje.

Voor een keer gaan we voor de bespreking uitgaan van de dvd, vermits deze het visuele element extra bevat en het toch om dezelfde opnames gaat. Het oog wil ook wat nietwaar en op dat gebied valt er niks te klagen wanneer Erja in haar rood-zwarte chiffon jurkje het podium betreedt en haar slidegitaar te lijf gaat. Ze ziet er inderdaad leuk uit, dat wisten we sinds onze ontmoeting met haar, maar daar hebben we natuurlijk weinig aan als muziekliefhebber. Gelukkig weet deze meid ook wat gitaarspelen is. Als zangeres weet ze ook haar mannetje te staan, maar ze heeft geen opvallend aparte stem. Wel is ze wel een prima zangeres, die het natuurlijk meer van haar gitaarwerk moet hebben, en vooral de nummers waarop ze slide speelt springen er uit. Zo is er het knappe "Mississippi Calling" waar haar geluid vooral geïnspireerd lijkt door Bonnie Raitt, iemand waarvan ze in het interview ook toegaf een grote fan te zijn.

De lange shuffle "Not A Good Girl" is vooral boeiend door de interactie met Davide Floreno, haar tweede gitarist, wat een boeiend soort gitaarduel oplevert. Erja laat zich even helemaal gaan en laat onder meer Albert Collins en Peter Green via haar gitaar even de revue passeren. Vervolgens krijgt Tony Joe White's "Steamy Windows" een mooie uitvoering met 'n Creedence sausje en een pracht van een slide solo. Ze bouwt de sfeer langzaam op, verwerkt tussendoor nog wat van Madonna's "Like A Virgin" erdoor en krijgt zowaar het statig zittende oudere publiek dat wel lijkt in een verkeerd theater te zijn beland, aan het meeklappen.

Na "No Place Like Home", een rustpunt in de set, met hoorbaar Keltische invloeden, is het terug tijd voor wat echte ruige bluesrock: "Crossroads" is het hoogtepunt van het concert. Erja begint alleen op slide en wat later "ontploft" het nummer op volle kracht als de ganse band invalt. Erja gaat het podium af en de zaal in, de slide jankt en kreunt en ze gooit teasers van bekende nummers al "When The Saints" er tussendoor. Ze laat nu zien dat ze een echte entertainer is en gaat zelfs boven op de balkons van het theater soleren en klinkt af en toe zelfs als Rory Gallagher in zijn hoogdagen. Eindelijk kunnen de onderkoelde Finnen niet anders dan ontdooien, en krijgt ze wonderlijk genoeg een staande ovatie op het eind. Ook daarna, in "Oil & Water" is de slidegitaar haar blikvanger en de encore "Soul Of A Man" is heel apart: het begint rustig als een Keltische folksong en gaat dan een versnelling hoger, met opnieuw een Lyytinen die voluit gaat op haar slide, met wat snippets van onder meer "Machine Gun" van Hendrix er in verwerkt. "Songs From The Road" is een mooie liveregistratie geworden van een concert van een van de meest belovende jonge bluesgitaristen van Europa.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records
Distr.: Munich Records