MAD ABOUT MOUNTAINS – MAD ABOUT MOUNTAINS

Bij Rootstime recenseren we het jaar rond muziek die afkomstig is uit alle mogelijke werelddelen. Vaak zijn er platen van Australische, Canadese, Amerikaanse of Scandinavische artiesten die stuk voor stuk door ons worden beluisterd en voorzien van een zo neutraal en correct mogelijke beschrijving, waardoor u als lezer een idee kunt krijgen van wat er op die platen aangeboden wordt.

Als we dan een album aangereikt krijgen van een gedreven muzikant uit eigen streek, dan kan ons geluk niet meer op en willen we graag een extra tandje bijsteken om dit werk onder de aandacht van zoveel mogelijk muziekliefhebbers te brengen.

Piet De Pessemier uit Herk-de-Stad is zo’n geweldige singer-songwriter die ademt en leeft voor zijn muziek. Het best kennen we hem als zanger, songschrijver en leidende figuur van de fantastische Americana-formatie ‘Krakow’ die met hun twee albums “As The Heart Is” en “Far-Away Look” voor heerlijk onderhoudende en sfeervolle muziek hebben gezorgd en dat tijdens diverse live optredens voor het publiek in een onvergetelijke gebeurtenis hebben omgezet, mede door het mooie zangwerk van Niné Cipolletti en Piet De Pessemier.

Maar ‘Krakow’ was aan een rustpauze toe en deze muzikale ‘duivel-doet-al’ stortte zich vol overgave op een aantal andere muzikale projecten zoals ‘The Brothers Deere’ en met zijn naar aanleiding van het Pukkelpop-drama geschreven nummer “Dark Rain” haalde hij de nationale radio en televisie. Het belangrijkste werk van de voorbije twee jaar kroop echter in de voorbereiding van zijn eerste soloplaat die onder het alter-ego “Mad About Mountains” werd uitgebracht.

Piet De Pessemier schreef tien nieuwe songs die van alle franjes werden ontdaan en vooral de zanger en zijn liedjesteksten centraal plaatsen. Als grote fan van Townes Van Zandt, de akoestische Bruce Springsteen en de folkzanger in Neil Young kon het niet anders dan dat de sound van deze muzikale voorbeelden doorklinkt in de liedjes op “Mad About Mountains”.

Voor de opname van dit album trok Piet De Pessemier voor een tijdje naar de Ardennen waar hij een studio improviseerde in een kleine chalet van ‘Lion De L’Ourthe’ en Micha Volders (‘Vermin Twins’) en zijn Limburgse vriend Luuk Cox (‘Shameboy’) vroeg om de opnamen te registreren en te produceren. Voor een aantal songs werd een beroep gedaan op een paar muzikanten uit de vaste vriendenkring. Zo zingt Floris Gevers mee op de songs “Me & My Mountain”, “After You” en “Farewell Brothers” terwijl hij voor die nummers ook vioolklanken voorziet. Zangeres Myrthe Luyten van de groep ‘Astronaute’ zingt erg mooi mee op de songs “Don’t Be Angry” en “Farewell Brothers” en hoewel Piet De Pessemier zelf een uitstekende lapsteel-speler is mocht Gianni Marzo dat instrument op drie tracks laten excelleren. Als er enig drumwerk of percussie nodig was mocht Stijn Persoons - één van zijn maten bij ‘The Brothers Deere’ - daarvoor zorgen en het pianowerk liet hij bij 3 songs over aan Isabelle Pavone (‘Dillian’).

“Mad About Mountains” is een album dat bol staat van breekbare, intimistische en sfeervolle singer-songwriterliedjes die toch wel wat afwijken van de nummers die Piet De Pessemier voor zijn groep ‘Krakow’ pleegt te schrijven. “My Brother & I” roept herinneringen op aan het betere werk van Bonnie ‘Prince’ Billy, “Best Friend” met zijn instrumentatie van lapsteel, banjo en mondharmonica zou iets van ‘Timesbold’ kunnen zijn, “Don’t Be Angry” is onze favoriete track en slotnummer “Farewell Brothers” beklijft van noot één tot aan de allerlaatste klank.

Waarom Vlaanderen niet op volle kracht achter zijn eigen talentvolle artiesten gaat staan en bijvoorbeeld liedjes uit deze cd op de nationale radiozenders speelt in plaats van de vele buitenlandse ‘brol’ tot treurens toe te blijven draaien is ons een raadsel. Anderzijds zorgt dit er wel steeds opnieuw voor dat wij erg trots zijn dat we deze fantastische zanger en componist al vele jaren kennen en hem als solartiest en als frontman bij ‘Krakow’ zo spoedig mogelijk een succesvolle doorbraak willen toewensen. Koop het album “Mad About Mountains” en u zult meteen begrijpen waarom wij dit zonder schroom kunnen neerschrijven in deze recensie van een geweldig mooie plaat.

U kunt Piet De Pessemier oftewel ‘Mad About Mountains’ trouwens ook een aantal keren live gaan bekijken en beluisteren tijdens maart en april (zie agenda hieronder). Hierbij onze garantie dat u daar zeker geen spijt zult van krijgen.

(valsam)

 

Zaterdag 3 maart: BELvue Museum, Brussel – Zeal Records Label Night

Zaterdag 10 maart: Kunstencentrum België, Hasselt (officiële CD-presentatie)

Donderdag 22 maart: AB Club, Brussel (samen met de formatie ‘The Me In You”)

Vrijdag 23 maart: Kunstencentrum STUK, Leuven (met ‘Isbells’)

Zaterdag 31 maart: De Warande, Turnhout (met ‘Isbells’)

Dinsdag 3 april: Democrazy, Gent in zaal De Centrale’ (met ‘Isbells’)


Artiest info
Website  
 

Label: Zeal Records

Distr.: Konkurrent

video