CHUCK PROPHET – TEMPLE BEAUTIFUL

San Francisco, een stadsnaam die zo al tot ieders verbeelding spreekt, mag zich vanaf nu beroepen op zijn eigen concept rockplaat. Songs zijn er al in overvloed geschreven over  Frisco, maar Chuck Prophet gaat op zijn nieuwste album “Temple Beautiful” een flinke stap verder, door een volledig album te wijden aan The City. Je zou voor minder in San Francisco willen wonen om al deze leuke plaatsen,  anekdotes en personages rechtstreeks te kunnen linken met Chuck’s herinneringen die hij er gedurende dertig jaar sprokkelt. De fans in San Francisco hebben nog meer geluk, want Chuck Prophet heeft op 7 februari, de dag van de cd release in Amerika, een Temple Beautiful Bus Tour georganiseerd, een historische party op wielen. Aan originele ideeën heeft het Chuck nooit niet ontbroken, zo getuigt ook dit twaalf  songs tellende album.

Om het met Chuck’s woorden te zeggen: Temple Beautiful was “Made in San Francisco, by San Franciscans about San Francisco”. Wie echt alles uit dit album wil halen, neemt best de lyrics erbij en dan nog raak je soms niet veel wijzer over de inhoud. Niet dat “ Temple Beautiful” echt iets is voor insiders of in de eerste plaats zou geschreven zijn voor mensen uit Prophet’s thuisbasis, maar dat deze op de eerste rij zitten is meer dan normaal. Ronkend rockende muziek komt echter op  de  eerste plaats  en na zijn excursie naar Mexico op het schitterende “Let Freedom Ring”, levert Chuck Prophet weer maar eens een indrukwekkend album af. “ Temple Beautiful” is een heer lijk opgewekte plaat, natuurlijk gekruid met het geniale, inventieve gitaarwerk van Prophet’s Telecaster tricks and licks,  maar ook schitterend gearrangeerd met extra instrumenten zoals blazers en violen. Chuck kan niet genoeg krijgen van zijn gastvrije Frisco, dat mag je overduidelijk horen in de met feestelijke belletjes gedecoreerde opener “Play That Song Again”, dat speels drijft op een gedreven poppunk gitaarritme en een aanstekelijk meezingrefrein. Hij kijkt met weemoed over zijn schouder om de ter ziele gegane,  gigantische Halloween parade in het Castro district in “Castro Halloween”, doordrenkt van een twinkelende California gitaarsound en opgesmukt met weidse slidetonen en één van zijn knapste gitaarsolo’s ooit. Met baseball als nationale sport, mogen de San Francisco Gaints niet ontbreken en in “Willie Mays” krijgt “The Say Hey Kid” met 660 home runs zijn verdiend eerbetoon. In dertig jaar heeft Chuck met de hoogste waarschijnlijkheid zelf aan de toog gehangen van de beruchte punkclub die de hoogste eer krijgt als titeltrack en “Temple Beautiful” noemt, en twistend en shakend met strakke drumbeat, diepe saxtonen en doewop’s aan ons voorbij flitst. Ook een gekende homolesbo bar, The Albion, in het hartje van de stad  laat blijkbaar diepe indruk na, als we op de titel “I Felt Like Jezus”mogen afgaan. Het is echter niet allemaal feest en vertier in San Francisco. In het knap mysterieus zingend en roepend “Wight Night, Big City”, haalt hij een al dertig jaar onopgeloste moord uit de kast, die met chaotische politiefluitjes en krakende radiogesprekken een panieksfeer opwekt. Opgewekt en speels cabaretesk galmt het knappe zangduel met echtgenote Stephanie Finch  bijna onschuldig over onze hoofden, levendig aangevuurd door billenklets percussie, een gedreven saloonpiano en een warme saxtonen. De topper van het album en een ware klassieker in wording is Chuck Prophet’s unieke ontdekking “The Museum Of Broken Hearts”, het enige trage nummer op de plaat, maar één van de ontroerendste ballades ooit, plechtig  begeleid met weids heldere gitaar, flitsende tamboerijn en meeslepende strijkers, over een plaats waar iedereen met liefdesverdriet, uit alle lagen van de bevolking, welkom is.

Chuck Prophet laat met “Temple Beautiful” het Californische zonnetje schijnen in onze huiskamer met weer maar eens een heel sterk album dat rockt en swingt met gitaren en schitterende teksten. Als parel op de kroon komt hij dit album voorstellen in onze regio, dus mis deze kans niet om dit wonderkind live aan het werk te zien.

Yvo Zels

 

05/03/12 Tivoli, Utrecht (NL)
06/03/12 AB, Brussel
27/04/12 Cultureelpodium Roepaen Ottersum (NL)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc
Distr.: Munich Records

Interview