JUDY COLLINS – BOHEMIAN

Judy Collins is een sociaal geëngageerde folkzangeres en songschrijfster die op 1 mei haar 73e verjaardag zal vieren. Een moment om terug te blikken op haar muzikale carrière en haar leven dat in 1939 begon in muziekstad Seattle. Haar klassieke muziekopleiding zorgde er voor dat ze piano en akoestische gitaar leerde spelen als de beste, iets wat haar later vooral als songschrijfster veel voordeel heeft gebracht.

Het waren de traditionele folkzangers Woody Guthrie en Pete Seeger die haar op jonge leeftijd tot dit folkgenre hebben bekeerd en er voor zorgden dat ze al op 22-jarige leeftijd een eerste plaat kon uitbrengen onder de titel “A Maid Of Constant Sorrow”. Later behaalde ze meerdere keren grote successen met haar soloplaten die steeds uit eigen nummers bestonden, aangevuld met enkele zorgvuldig geselecteerde coversongs van grote muzieksterren als Bob Dylan, Joni Mitchell, Randy Newman, Jacques Brel en Leonard Cohen.

Haar versie van het Joni Mitchell-nummer “Both Sides Now” werd de klassieker die voor eeuwig verbonden zal blijven met Judy Collins. Die song stond op haar grootste succesplaat “Wildflowers” uit 1967. Later haalde ze nog eens de top van de hitlijsten met de song “Send In The Clowns” en de traditional “Amazing Grace”, die ze zelfs live op de inauguratie van Bill Clinton als president van de Verenigde Staten mocht komen zingen.

De tragische dood van haar enige zoon Clark, die in 1992 op 33-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, zorgde voor een bijzonder zwarte pagina in haar leven, maar Judy Collins vond de kracht om verder te doen in haar grote liefde voor de muziek en in haar sociale engagement als UNICEF-ambassadrice, waarvoor zij vooral de strijd aanging tegen de allesvernietigende landmijnen.

Haar nieuwste plaat “Bohemian” is een elf songs tellend album met alweer enkele zelfgecomponeerde pareltjes als “Morocco” ,dat ze samen met de New Yorkse folkgroep ‘Olabelle’ zingt, en het enkel door pianospel begeleide “Wings Of Angels”, een zeer emotioneel en gevoelig liedje dat ze speciaal voor haar overleden zoon Clark heeft gecomponeerd. Tegen het einde van deze cd volgen er nog twee andere eigen nummers met “In The Twilight” (voor haar recent overleden moeder) en het intiem gebrachte slotnummer op piano: “Big Sur”.

De geselecteerde covers zijn ook op dit album weer van een zeer hoge kwaliteit. Het door Joni Mitchell geschreven nummer “Cactus Tree” brengt Judy Collins in een beklijvende harmonieuze samenzang met zangeres Shawn Colvin. Het nummer “Veteran’s Day” is een door zanger Michael Veitch gecomponeerde anti-oorlogslied dat Judy Collins hier in een duet brengt met Kenny White.

Het liedje “Les Désespérés” van Jacques Brel krijgt voor deze cd een Engelstalige bewerking door Judy Collins als “The Desperate Ones” met een zeer sobere begeleiding van piano en cello. Woody Guthrie’s nummer “Pastures Of Plenty” mag ook op een eigenzinnige interpretatie van deze zangeres rekenen. Nog twee andere opvallende covers volgen met de herbewerkte versie van traditional “All The Pretty Horses” en met een breed georkestreerde interpretatie van het door de Amerikaanse topcomponist Jimmy Webb voor haar geschreven liedje “Campo De Encino”.

Doorheen al deze nummers blijft de kristalheldere stem van de bijna 73-jarige zangeres als een glinsterende diamant puur en vastberaden klinken, waarmee Judy Collins na meer dan 40 albums bevestigt dat ze nog altijd niet is uitgezongen of aan een welverdiend pensioen zit te denken. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat een volgende plaat van deze uitzonderlijke zangeres niet lang op zich zal laten wachten. Intussen zullen we met veel plezier de elf liedjes op deze cd “Bohemian” blijven beluisteren en daarnaast ook af en toe nog eens graag naar haar oudere werk teruggrijpen.

(valsam)
“Like high quality wines, good old Judy Collins is also getting better by the years. Soon reaching the blessed age of 73 years, her crystal clear voice glitters like a diamond in the eleven songs on her latest album ‘Bohemian’. She is performing 4 songs of own creation and 7 preciously selected covers which have received a highly respectful interpretation by this wonderful folk legend.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Wildflower Records
Info: Hemifran

video