SOUNDTRACK VAN DE DEMERBROEKEN – LENNAERT MAES & ANDRIES BOONE

Het prachtige landschap en de streek van de Demerbroeken, die ooit als belangrijkste inspiratiebron diende voor schrijver en Zichenaar Ernest Claes en schitterende verhalen opleverde met onvergetelijke figuren als de Witte van Zichem, Pastoor Munte of Wannes Raps, krijgt vandaag zijn eigen soundtrack aangemeten, “Soundtrack van de Demerbroeken”. Literair en filmisch werd dit prachtig natuurgebied in de driehoek Zichem, Averbode, Diest al eerder vereeuwigd, maar nu mag het trots buigen op zijn eigen muzikale epos, een onmisbaar document voor alle streekgenoten, maar ook gewoon een heerlijk verhalend luisteralbum, met knappe teksten en boeiende instrumentale passages.

Bezielers van dit initiatief waren de muzikanten Lennaert Maes, bekend van Lenny & De Wespen en diens wapenbroeder, multi-instrumentalist Andries Boone, die schitterende teksten en arrangementen schreven, puttend uit de rijke geschiedenis van de streek en diens betoverende landschap. Als twee zulke ras muzikanten zich eenzijdig achter een project scharen prikkelt dit natuurlijk de zinnen van hun collega artiesten. Zo boden onder andere Diestenaar en Scabs legende Guy Swinnen, Jan De Wilde, Joke Delcour, Annelies Brosens (Laïs) en ex-Zichenaar Paul Van Bruystegem (Triggerfinger) bereidwillig hun diensten aan en werd het geheel met knappe beelden ondersteund door natuurfotograaf Guy Janssens. De namen van gitarist Roeland Vandemoortele, bassist Jasper Hautekiet, trombonist Dree Peremans en de fanfare van de Sint – Jansvrienden uit Averbode, met de blazers van Sam en Jos Vandewijer en Omer Mondelaers, zullen bij velen ook wel een belletje doen rinkelen.

Kwaliteit in overvloed en dit druipt ook af van het twaalf nummers en één hidden track tellende album, dat opgedeeld werd in drie instrumentale coupletten die hetzelfde thema beschrijven, “De oever”. Telkens worden de Demerboorden letterlijk in een ander daglicht geplaatst, ochtend, middag en avond, elk met hun eigen passend instrumentaal cachet. De rivier de Demer loopt niet alleen als een zilveren draad door het landschap, ook op de plaat speelt hij een cruciale rol. In “Kom naar de rivier” word je onweerstaanbaar als de zang van een Griekse Sirene naar het kolkende water gezogen door de verleidelijke, ijle zang van Joke Delcour, in duet met Jan De Wilde. Ook de legendarische Zichemse Maagdentoren waakt over het Demer water en wordt in mysterie gehuld door een spannend opgebouwde ballade “De maagdentoren”, over een onmogelijke liefde ten tijde van de Spaanse bezetting, die een dramatisch einde kent, verhalend startend op een eenvoudige gitaartokkel, maar furieus uithalend op gierende elektrische gitaren in de emotionele passages. De dorpsrivaliteit tussen Averbode en de Zichem wordt amoureus bezegeld aan de oevers van de Demer door Annelies Brosens in “Liefdesdans” met een vrolijke, uptempo country tune met dartel strijkende violen. Het jachtige gitaarritme van “Wannes Raps” geeft dan weer perfect de spanning weer van de sluikse, listige handelswijze van deze mythische stroper, die voor vele jonge knapen als een held in gedachten verder leeft. Eén van de pareltjes van de plaat, “De vrienden van Sint – Jan”, wordt vertolkt door een met droeve baritonstem zingende Guy Swinnen en zal vele mensen van “Everbeur” met heimwee doen terugdenken aan het oude Faboer en zijn dorpscafé Den Engel. Hun enige troost naar vervlogen tijden is dat de ouwe, trouwe fanfare van de Sint- Jansvrienden, live aanwezig op dit nummer, nog steeds heldhaftig doorblaast. Andere topper is de pastoor Munte reïncarnatie door Jan De Wilde, die met bijna dreigende stem, geruggensteund door stompende elektrische gitaar en beklemmende bas van Monsieur Paul, op rockende tonen, de dwingende woorden in “Vreest het woord” predikt.

De mooiheid van het landschap en de daaraan verbonden streekverhalen, legendes en mythische figuren in een perfect muzikaal en tekstueel kader plaatsen is een meesterwerk op zich. “De Soundtrack van de Demerbroeken” is iets waarop de ganse streek trots mag zijn en dit hebben we te danken aan het unieke idee van Lennaert Maes en Andries Boone. Voor mij hebben deze jongens en hun muzikale kompanen met dit heerlijke album geschiedenis geschreven.

Yvo Zels

woensdag 8 februari 2012 – 20 uur
GC Den Egger – full band voorstelling op feest voor de verenigingen (geen tickets te koop)

vrijdag 9 maart 2012 – 20 uur
CC Oratoriënhof Leuven ‘Folk in Leuven’ – kleine bezetting en duo programma met Mandolinman. Info en reservaties: Folk in Leuven

donderdag 25 april 2013 – 20 uur
CC Gasthuis Aarschot – full band voorstelling met gasten Jan De Wilde, Guy Swinnen, Annelies Brosens en Joke Delcour

 

 

Artiest info
Website  
Distr.: Munich Records
 


 

Zaterdag 10 december werd de CD "Soundtrack van de Demerbroeken" voorgesteld in cc Den Egger in Scherpenheuvel-Zichem.
Zie hieronder een sfeerbeeld
Foto's © Guy Janssens